IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Tesla ще остане публична компания

Знаех, че процесът на сваляне от борсата ще бъде предизвикателен, но стана ясно, че това ще отнеме още повече време, твърди директорът

07:00 | 25.08.18 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск заяви късно в петък, че се отказва от идеята да свали компанията от борсата след възражения на акционерите - 17 дни, след като шокира света на бизнеса с туит, съобщавайки намеренията си да преследва идеята.

В публикация на уебсайта на компанията Мъск заяви, че е информирал Борда на директорите на Tesla в четвъртък, че „вярвам, че по-добрият път е Tesla да остане публична".

Директорите на Tesla издадоха в същото време изявление, в което се казва, че „напълно подкрепяме Илон да продължава да води компанията напред", предава Wall Street Journal. 

Мъск пояснява, че е взел решение концернът да остане публично дружество, след като се консултирал и с малки, и с големи акционери.

„По-рано през този месец анонсирах, че обмислям превръщането на Tesla в частна компания”, пише Мъск в публикацията си в петък. „Като част от този процес беше важно да разбера дали нашите настоящи инвеститори вярват, че това би бил добър стратегически ход и дали те биха искали да участват в една частна Tesla. Нашите инвеститори са изключително важни за мен. Почти всички са заедно с нас от момента на преминаването ни към публична компания през 2010 г., когато не произвеждахме автомобили и имахме само визия за това, което искахме да бъдем”.

Предприемачът разказва че е провел редица срещи със сегашните големи и малки инвеститори в Tesla, както и проучвания, в това число и с помощта на Silver Lake, Goldman Sachs и Morgan Stanley (наети за консултанти), и на тяхна база е направил извода за това, че настроенията са, че компанията е по-добре да остане публична.

„Знаех, че процесът на сваляне от борсата ще бъде предизвикателен, но стана ясно, че това ще отнеме още повече време и ще бъде още по-разсейващо от първоначалните очаквания", пише още Мъск.

Зашеметяващият обрат следва интензивното проучване на плана на Мъск, който би оценил Tesla на над 70 млрд. долара, и начина, по който той формулира и разкри на инвеститорите първоначалното твърдение, че е осигурил финансиране за такава сделка. Следващите коментари на Мъск показаха, че твърдението му не е точно.

Знаех, че процесът на сваляне от борсата ще бъде предизвикателен, но стана ясно, че това ще отнеме още повече време и ще бъде още по-разсейващо от първоначалните очаквания

В дните след обявяването на намерението на 7 август Мъск и Бордът на директорите на автомобилния производител от Силициевата долина бързаха да съберат екипи от финансови съветници и адвокати, за да улеснят сложните преговори. Директорите създадоха през миналата седмица специална комисия, която да разгледа предложението му.

В изявлението на борда от петък вечерта, подписано от шестимата действащи независими директори на Tesla, пише, че той е разпуснал комисията.

"През последните няколко седмици създадохме процес, ръководен от специален комитет на Управителния съвет, за да оценим предложението, което Илон обмисляше - да направи компанията частна. Вчера проведохме заседание на борда, по време на което Илон докладва за работата, която той и неговите съветници са извършили във връзка с това усилие. Илон съобщи на Управителния съвет, че след като е извършил тази дейност и е взел предвид всички фактори, смята, че по-добрият път е да не се преследва сделка за свалянето на Tesla. След като обсъдихме това, разпуснахме специалния комитет. Бордът и цялата компания продължават да се фокусират върху осигуряването на оперативния успех на Tesla и ние изцяло подкрепяме Илон, докато той продължава да води компанията напред".

Предложението за сваляне на Tesla от борсата се случи, докато компанията се опитва да поддържа темпото на производство на повече от 5000 седана Model 3 на седмица през това тримесечие, за да генерира пари и да реализира печалба.

"Като публична компания ние подлежим на дълбоки колебания в цената на акциите ни, което може да разсее всички, работещи в Tesla, а всички те са акционери", заяви на 7-и август Мъск при обявяването на намерението си да свали компанията от борсата. Тогава предприемачът посочи още, че като публична компания Tesla привлича сериозно обществено внимание, особено от гледна точка на тримесечните си отчети, и това налага "огромен натиск върху Tesla да взима решения, които може да са правилни за даденото тримесечие, но не е задължително да са правилни в дългосрочен план".

 През изминалата година Tesla се бори, за да ускори производството на колата, поставяйки Мъск под сериозен натиск и контрол и повдигайки въпроси за финансовите средства на компанията.

Tesla “изгори“ 1,8 млрд. долара през първото полугодие, оставайки с парични резерви за 2,2 млрд. долара в края на юни. Мъск настоява, че производителят на електрически автомобили ще излезе на зелено от към парични средства през последните две тримесечия на годината.

Всичко по темата четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Ясно, това обяснява пристрасията и голото му самочувствие. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 5 години
Такъв е :) Мениджър на екип пенсионно осигурителни посредници се води :) или няква такава п. ростотия :) Жалка история :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Импе, ти верно ли си застрахователен агент, хахахага... толко ли за нищо не ставаш че не можа да си намериш истинска работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Първо, това е сайт за икономически и политически новини, а инвеститорите в акции нямате и 1% от всички читатели. За тези, които се интересуват само от публични компании си има съответни раздели във форума. Второ, култът към личности с цитирам: "почти религиозна ярост" е твой маниер, а не мой. Следващият път когато започнеш да превъзнасяш политиката на Путин и да развиваш теории как икономическите санкции не вредят, а помагат на Русия, може би ще трябва да си поговорим колко процента от портфейла ти са руски компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Пишеш лъжи защото има несъвместимост между Инвеститор и последовател на лилиПутин. За да си Инвеститор ти трябва свободен пазар, само тогава парите ти, може да ти носят доход, като ги влагаш. Защото ако не е свободен пазара онзи малкият ти ги взима. Не може да си фен на *** и да си Инвеститор, защото негова икономическа програма е направо трагична. От най-богата държава на природни ресурси - петрол, стомана, никел, алуминий, титан, диаманти, злато, дърва, жито ....... е превърнал своите поданници в по-бедни от бившите им колонии - Естония, Литва, Латвия. И се сили на бившите си колонии Украйна, Беларус, Казахстан ... Изобщо не искам да я сравнявам с развити държави, дори и със Саудитска Арабия! Така, че какъв Инвеститор си го знаеш само ти! Аз лично ще се радвам да изкарваш много пари от инвестиции ;)Добрите инвеститори спазват добрият тон, защото не се знае от къде може да изкарат пари и от кого;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ето едно филмче ... който има желание и време . едно е да пишеш и четеш за гигафабрика , друго е да се убедиш какво са постигнали :https://***.youtube.com/watch?v=KA18tusTgE4силно препоръчително за ABBA , Jorkata , Императора и пр...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Пишеш откровени глупости. Не е нужно да притежавам акции за да имам мнение. Може изобщо да не инвестирам в акции - има и други инструменти. Може да съм вложил парите си в собствен бизнес с по-добра доходност. Може да искам да забогатея по-скоро, а не чак когато се пенсионирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
тъй е ... спор да няма . в този живот предполагам с акции няма да се занимавам , пу да не се заричам . но сложни сметки мога да правя , бизнес делата ми го изискват ... и да , в случая тази не е от сложните , повече време ми отне трудът , описващ сметката ...наздраве приятелю , ( боря се с един сайдер , мисля втори да отворя ... )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
само да добавя , за целите на моите скромни изчисления съм ползвал :https://finance.yahoo.com/quote/F/признавам , че е непрофесионално и е първото което ми попадна . но смятам че напълно достатъчно за информацията , която получихте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
мисля , че не се отнасяте с необходимото уважение и респект към хората инвестиращи в акции на традиционни компании и дългосрочни инвеститори , печелещи от своите прогнози , познания за пазара и финансови умения . можем само да попиваме от техния опит и споделено знание , последното когато са в положително настроение . от такава споделена информация , форума знае , че императора е дългосрочен инвеститор печелещ от дивидента на акциите на автомобилния производител форд . за да сте поне малко наясно с финансовата мощ зад такъв човек ви трябва предварителна информация , за да подхождате винаги с уважение и респект , дори да подминават понякога заядливия и обиден тон , присъщ на неговите коментари .тъй ...пъвро условие от критична важност на човек занимаващ се с акции е некомутируем достъп до интернет . минимална стойност по моя информация от разговори с този-онзи е около 250лв на месец . за целите на нашето пресмятане ще вземем тази стойност , предполагам императора разполага с по-голям ресурс и едва ли го "боли фара" за тези пари и вероятно като разумен човек е взел по-скъп пакет с по-големи гаранции и го е дублирал при друг доставчик , и пр. и пр . ... но се отдалечих малко , та 12 месеца х 250 лв = 3000 лв на година само за интернета .форд плащат по 15 цента на акция четири пъти в годината , е понякога пропускат някое тримесечие , но няма да издребняваме сега . това прави 60 цента на година или около 1 лв на година . за да плати императора 3000лв интернет му трябват 3450лв , защото като му превеждат дивидента от форд дължи 10% данък дивидент в УСА-то + 5% данък дивидент на др.Горанов . тия неща са по банка и нема как да ги скрие :))) , освен това той не играе на дребно за да шикалкави за данъци .та стигаме до основното , императора притежава САМО за интернета си 3450 акции на форд . по днешната цена от 9.65$ е равно на 33992$ . това само за интернета и то при по-горе описаните условия , които смятаме за силно занижени . сега историята мълчи на каква цена са придобити акциите , може през 2009 когато са били 2$ или 2011 когато са били 18$ , това го знае само императора. а защо не се е освободил от тях след като имат постоянен негативен тренд от 5 години също го знае само императора . все пак кои сме ние да се сравняваме с дългосрочните инвеститори ? тъй ...ако аз имах лесно ликвидни ресурси като акции на форд на стойност 33992$ бих купил апартамент в студентски град и бих изкарвал от наем поне 2 пъти повече след данъците , но както казах кой сме ние да даваме оценка на заможните хора ?!? кой знае с колко и какви първокачествени имоти разполага ...ако добавим и сумата за нормален стил на живот присъщ на един инвеститор и я разделите по горе описания начин на необходимия ресурс в акции , ще видите с какъв богат човек комуникирате във форума . прощавайте му понякога заядливото отношение , предполагам е от добри бащински чувства , да ни насочва в забързаното ни ежедневие и да ни предпазва от грешките на младостта .и последно да добавя . далече от мисълта , че може да използва за целите на напътствията си към форума , демо сметка в някоя отворена трейдър платформа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още