IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наближава ли краят на Tesla?

Според бивш вицепрезидент на GM компанията ще фалира до 2 години, a Bloomberg изчисли, че тя "гори" по 480 000 долара на час

18:43 | 22.11.17 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Наближава ли краят на Tesla?

Бившият вицепрезидент на General Motors Боб Лутц се превърна в основен критик на Tesla Motors през последните месеци. Този път легендата на американското автомобилостроене стигна още по-далеч, като обяви, че производителят на електромобили ще фалира най-късно до 2 години.

В интервю за телевизионния канал CNBC Лутц бе категоричен, че Tesla няма тайна рецепта за измъкване от тежкото положение, в което се намира. Според него представянето на камиона Semi и новия Rodster представлява „отчаян опит да се привлекат допълнителни финансови ресурси”, предава Automedia.bg.

„Компанията бързо изгаря натрупания капитал и няма шанс да оцелее след 2019 г. Проблемите са много – проблеми с производството на Model 3, намаляване на продажбите на Model S и Model X, както и натрупаните рекордни загуби за третото тримесечие на 2017 г. Всичко това води само към едно – фалит”, смята Лутц.

В същото време Tesla Model S стана най-популярният електромобил на пазара в САЩ за първите 10 месеца на 2017 г. От него са продадени 20 750 бройки, което е с 13% повече от същия период на 2016 г. Продажбите на Model X са 16 140 бройки, като общият дял на моделите на Tesla на пазара на „зелени” автомобили е 23%.

Най-популярният електромобил на GM - Chevrolet Bolt EV, за същия период е записал 17 083 продажби. Само през октомври обаче неговите продажби са повече от 2 пъти по-високи от тези на Model S – 2718 срещу 1120.

Междувременно изчисления на Bloomberg показват, че през миналите 12 месеца Tesla е „изгорила“ по 8000 долара в брой на минута, което прави по 480 000 долара на час.  

Ако това темпо се запази, то резервът от пари в брой ще бъде изчерпан в началото на август. Но е твърде вероятно това темпо междувременно да се забави, защото Tesla е напът да засили производството на Model 3 – а с това да засили и приходите. 

Именно тук компанията на Илон Мъск таи най-много надежди. Всъщност до края на годината се очакваше седмично от завода да излизат по 5000 коли от Model 3. през третото тримесечие обаче бяха произведени едва 260 броя от модела за средната класа, с който компанията иска да привлече нов тип потребители. Границата от 5000 коли на седмица трябва да бъде мината през идната пролет.

Tesla разполага с над 450 000 необвързващи резервации за струващия 35 000 долара автомобил, но заявилите интерес ще трябва да почакат за доставката. 

Това означава, че паричните резерви на Tesla ще продължат да се топят бързо. Но Мъск не би бил Мъск, ако нямаше идея. И затова насърчи ентусиазма към своята фирма с обявлението, че скоро започне да произвежда електрически камион и нова версия на супербързия Roadster.

Особено креативно тук е нещо друго – който иска да е сред първите 1000 собственика на спортния автомобил, трябва да плати цената от 250 000 долара предварително, макар че може да чака за доставка чак до 2020 г. Произвежданите след това Roadster ще струват по 200 000 долара. Но предварителните заявки изисквали плащането на 50 000 долара.

На фона на ентусиазма около Tesla не би било изненада, ако много клиенти са готови на тази стъпка. „На Мъск трябва да му се признае, че много хитроумно успява да подпали следващия фойерверк, за да прогони вниманието от текущите проблеми“, казва браншовият експерт Аксел Шмид от консултантската компания Accenture.

Финансовите пазари обаче продължават да приветстват Мъск. Въпреки последните поражения пазарната капитализация на Tesla възлиза на 53 млрд. долара, докато Ford се оценява на 48 млрд. долара. Само за сравнение - Ford е със 100 години по-стара компания от Tesla, продава много повече коли и за разлика от компанията на Мъск е на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Добре поне че ти празни приказки не говориш :DЕ ский:https://fakti.bg/technozone/272646-kolite-tesla-sa-svrahnekachestveniПълно е с хейтъри :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Всеки може да фалира, няма застраховани ... Това разрешава ли ни да говорим празни приказки ?иначе добре го коментирате, а ще ми припомниш ли ГМ как беше преди 7-8-9 години, дали не ги спаси правителството ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Тука не говорим на кого е бъдещето. Става дума именно за теслата и че никой не вярва, че тя може да фалира - независимо дали харесва Мъск или не :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
kosuma
преди 6 години
Чичковци като този не правят революции. Той е просто един "place holder". Седи си на д-то и си взима голямата заплата и годишните бонуси.... и от време на време , ако има нещо което му заплашва рахта започва а плюе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
повечето сте доста ограничени ... ние ви говорим че бъдещето е на електрически автномни коли, а вие решихте че сме големи Тесла фенове :):)На мен лично ми е все тая за въпросната компания, но съм исключително доволен от нея че тончо тя стартира този толкова важен процес ... само заради това вече имат място в историята :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Ние НЕ вярваме, че подобно нещо е възможно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 8
deant
преди 6 години
Ами да не забравяме, че точно това е характеристиката на балона - постоянно да разсте. Рано или късно всеки балон ще достигне лимита си. Дори този с формата на ябълка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 9
Minka
преди 6 години
Има една много хубава фраза, както за инвеститорите в Тесла, така и за клиентите им: "More money than brains!" Аз бих го перефразирал: "*** глава затрива", защото да инвестираш в компания която само обещава, но нищо не се случва, не е добра. А склонноста на хората да си създават идоли винаги ме е възхищавала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 4
data
преди 6 години
То и на Хенри Форд преди 100 г. му казвали че ще фалира щот е решил да прави коли за бедните ама историята ги опровергава . А дали е балон - предстои да разберем , все пак да не забравяме че и за Apple от доста време се говори че е балон ама това не пречи капитализацията и да продължава да расте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
supertrader
преди 6 години
Кой знае може да се окаже прав ако до две години дълговете не се обезценят, Мъск и Безос само трупат дългове и разширяват бизнесите си. Такава стратегия би проработила единственно ако дълговете изгърмят и се случи "голяма инфлация". Всъщност този констатира истината и Мъск се е изчислил на две години т.е. скоро ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още