IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от продадените нови коли в Норвегия през 2020 г. са електромобили

Страната ограничава продажбите на бензинови и дизелови автомобили от 2025 година

19:05 | 05.01.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe, Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe, Bloomberg

През 2020 година норвежците се купили повече електромобили, отколкото автомобили с конвенционални бензинови и дизелови двигатели и хибриди, взети заедно. Това показва статистиката на пътната федерация OFV, цитирани от Ройтерс.

През миналата година електрическите автомобили имат дял от 54,3% от всички продадени нови автомобили в страната, което е световен рекорд. През 2019 година делът на електромобилите достигна 42,2% от общите продажби в Норвегия.

В страната са продадени общо 141,4 хил. нови автомобила.

Производител на петрол, Норвегия е една от първите страни в света, която ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили. Ограничението ще влезе в сила през 2025 година. За да насърчи промяната, правителството освободи от данъци електромобилите.

Според OFV Норвегия е готова за ограниченията по отношение на конвенционалните двигатели.

Най-продаваната марка автомобили през 2020 година в Норвегия е Audi, измествайки миналогодишния победител Tesla и нейния Model 3.

С излизането на още електромобили на пазара продажбите им ще растат, прогнозират от Асоциацията на електромобилите в Норвегия. Очакванията са, че през тази година електромобилите ще бъдат 67% от всички нови автомобили, продадени в страната.

През тази година в Норвегия се появиха разработки за електрически SUV на Ford, BMW и Volkswagen, както и новият модел на Tesla - Y.

През последните 10 години дизеловите автомобили в Норвегия лека-полека изчезват. През 2011 година 75,7% от всички нови продадени автомобили са били дизелови. През 2020 година делът им е едва 8,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
kane
преди 3 години
...смятах норвежците за по умни хора :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още