IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият автомобилен дилър в САЩ отчете силна печалба заради високите цени

Продажбите на употребявани коли на AutoNation растат на годишна база с 53% през третото тримесечие

20:35 | 21.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата верига от шоуруми в САЩ AutoNation Inc. отчете печалба за третото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, подкрепена от префокусирането към употребяваните автомобили, докато продължаващият недостиг на компоненти помрачава производството на концерните, предизвиквайки недостиг на нови модели сред дилърите, пише Bloomberg. 

Базираният във Флорида търговец отчита печалба на акция от 5,12 долара, което е повече от пазарната прогноза за печалба от 4,14 долара на акция. Приходите от продажби на употребявани автомобили растат с 53% на годишна база до 2,3 млрд. долара, докато приходите от търговията с нови автомобили остават на същото ниво като през същото тримесечие на 2020 г.

„Не мога да контролирам производството на нови превозни средства, но мога да контролирам броя на автомобилите, които купувам,“ споделя главният изпълнителен директор Майк Джаксън в интервю за Bloomberg. „Ако някой в Америка, което и да било физическо лице, пуска обява за продажба на своя автомобил, ние му се обаждаме, правим му оферта“, добавя той.

Затварянето на фабриките поради недостига на чипове и разпространението на Covid-19 свиха производството на автомобили през последната година, като производствените операции на концерните в Северна Америка претърпяха загуби от 5 милиона превозни средства. Това доведе до исторически ниски запаси на пазара на нови автомобили и изтласка средната цена на ново превозно средство до над 40 000 долара - рекордно високо ниво, което доскоро се смяташе за нормална цена за луксозните класове.

AutoNation разполага с около 5000 нови коли на склад в края на тримесечието спрямо обичайните 50 хиляди автомобила преди появата на глобалния недостиг на чипове, посочва Джаксън.

Търговецът на дребно успява да придобие около 30 000 коли втора употреба, като избягва скъпи търгове за употребявани автомобили и директно се свързва с хора, публикували обяви за продажба на своите превозни средства.

Джаксън, който се пенсионира в края на този месец след повече от 20 години в компанията, заяви, че очаква автомобилното производство да се подобри постепенно през втората половина на 2022 г., но това няма да е достатъчно, за да помогне на компанията да запълни своя инвентар. партидите си. AutoNation вече е продала новите автомобили, които все още не е получила.

„Много от клиентите казват, че ще изчакат до следващата година“, споделя той. „Доставките ще се възстановят частично през следващата година, но не мисля, че това ще запълни инвентара“, добавя Джаксън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още