IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на електродвигатели залага на възхода на Tesla

Японската Nidec ще инвестира около 10 млрд. долара в производството на по-евтини електромотори, които да бъдат внедрени в електрическите превозни средства

15:04 | 12.01.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Най-големият доставчик на електрически мотори в света Nidec Corp. възнамерява да направи ключов компонент за електрическите превозни средства на Tesla Inc., който да бъде по-евтин и по-добър от всеки друг, съобщава Bloomberg.

„Много искам да проведем дискусия на най-високо ниво с Илон Мъск“, споделя в интервю Джун Секи, президент и главен оперативен директор на японския концерн. Без външен партньор Tesla няма да може да постигне целта на Мъск да произвежда 20 милиона електромобила годишно до 2030 г., добавя той.

Nidec е тихият гигант в световната индустрия за електромотори. Въпреки че по-голямата част от хората, които използват продуктите на компанията, дори не знаят името ѝ, продуктите на Nidec се използват в около 85% от твърдите компютърни дискове в света. Компанията контролира почти половината от световния пазар за безколекторни мотори, които се използват във всякакви уреди - от климатици до фабрични роботи.

Nidec е деветата по големина компания в Япония с пазарна стойност от около 82 млрд. долара към днешна дата, след като акциите ѝ поскъпнаха в последната сесия с около 2%. 

 72-процентното поскъпване на акциите на компанията през 2020 г. направи нейния главен изпълнителен директор Шигенобу Нагамори четвъртият по богатство японец според Bloomberg Billionaires Index.

Нагамори успя да привлече Джун Секи от местния автомобилен гигант Nissan Motor Co., където сегашният оперативен директор изпълняваше подобна длъжност.

Целта на Нагамори е да превърне компанията, основана преди 47 години, в най-големия доставчик в световен мащаб на електромотори за електрически превозни средства.

76-годишният Нагамори подкрепя плана, обещавайки да инвестира близо 10 млрд. долара през следващите пет години, за да помогне на концерна да увеличи своя пазарен дял от 40% на 45%.

Тъй като Япония, Калифорния и други основни автомобилни пазари планират да забранят продажбите на петролни превозни средства, стимулирайки тези на по-екологичните автомобили, глобалният пазар на тягови двигатели е напът да достигне около 29 млрд. долара до 2026 г., според консултантската компания Shibuya Data Count.

Досега голяма част от фокуса на индустрията пада върху изграждането на капацитет за производство на достатъчно батерии, като същевременно се подобрява технологията, за да ги направи по-ефективни и да разшири обхвата на електромобилите.

След батериите тяговите двигатели са най-скъпият компонент на електромобила, което означава, че сегментът е узрял, за да се твърди дали дадена компания е в състояние да произвежда масово продукта. Комбинирайки мотор, зъбни колела и електронни компоненти, тяговите двигатели се използват и при електрическите влакове.

Nidec Nidec

Tesla е само един от многото производители на електромобили, които попадат във фокуса на Nidec. Японският производител вече е постигнал споразумения за предоставяне на електромотори с 22 компании от автомобилния сектор, включително китайската Guangzhou Automobile Group Co. и френската Peugeot SA, изтъква Секи.

Независимо дали става дума за традиционен производител на автомобили, стартъп за електромобили или Apple Inc., за която се твърди, че планира пускането на автономен електрически автомобил, „всяка нова компания, влизаща в сферата на електрическите превозни средства, представлява шанс за нас“, посочва Секи.

Чрез съвместното си дружество с Peugeot Nidec може да се възползва и от възможността за бизнес с Fiat Chrysler Automobiles NV, тъй като двата концерна са в процес на сливане.

Залогът на Nidec е свързан с нейната система E-Axle, която комбинира електромотори, зъбни колела и инвертори в един пакет. Тъй като производителите на електромобили търсят по-малки и по-ефективни трансмисии, това ще даде предимство на производителите, които са в състояние да проектират високо прецизни трайни механизми.

За да осигури необходимите технологии и ресурси, Nidec е готова да похарчи до 1 трлн. йени (9,7 млрд. долара) за сливания и придобивания, подчертава Секи. Компанията раздели производството на зъбни колела и инвертори в две индустрии, за да постигне растеж.

Ако планът на Nidec се реализира, тя ще може да предложи на Tesla и на други производители на електромобили тягов двигател срещу по-малко от 1000 долара за по-малко от пет години, в сравнение с днешния стандарт, който може да достигне до 2000 или повече долара.

Nidec вижда Европа и Китай като пазари, където относително бързо се внедряват електрическите превозни средства. Поради тази причина компанията инвестира сериозно в азиатската страна през последните три години и планира да инжектира около 200 млрд. йени в европейските си операции. Компанията разглежда Сърбия като най-вероятен кандидат за своята нова фабрика за електромотори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
какво чакаш още ... пиши писмото и бегай в японското посолство , ако не знаеш японски , карай на турски ... се ше се разберете някак .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
ЗАЩО Сърбия Защо някои в България не предложи на японците да изградят завода си тук Тук в района на Сливен имаше огромна фабрика за производство на динама стартери и ел двигатели Тя още си съществува Не е огромна но все още работи Някои да се свърже със японското посолство и да предложи добри условия за тази голяма японска фирма да инвестира тук Вероятно трябва да го направи мин на икономиката Така или иначе Хонда вероятно ще строи завод за малки автомобили тук Никога нищо няма да стане ако всички само чакат и никои не прояви инициатива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още