IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старата автомобилна фабрика на Volvo вече е климатично неутрална

Заводът на концерна в района Торсланда работи от 1964 г. и произвежда около 300 000 автомобила годишно, най-много от всички съоръжения на Volvo

16:13 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kristian Helgesen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

В сряда шведският автомобилен концерн Volvo Cars приключи почти четиригодишния си ангажимент да направи климатично неутрален своя най-стар и най-продуктивен завод, съобщава Automotive News Europe.

Заводът на производителя в района Торсланда, близо до Гьотеборг, който отваря врати през 1964 г. и произвежда около 300 хил. автомобила годишно, е първата фабрика за сглобяване на превозни средства на шведския концерн, постигнала климатичен неутралитет. 

За тази цел съоръжението не трябва да отчита никакво нетно увеличение на емисиите на парникови газове, отделяни в атмосферата в резултат на потреблението на електроенергия и топлинна енергия, изтъкват от компанията.

Заводът се захранва с генерирана по чист начин електроенергия от 2008 г., като сега вече потребява и климатично неутрална топлинна енергия, половината от която се произвежда от биогаз, а останалата част от промишлена отпадъчна топлина.

Съоръжението в Торсланда е втората фабрика на Volvo след завода в Шьовде, която постига климатичен нуетралитет през 2018 г.

Основната причина за забавянето по „изчистването“ на най-старата фабрика на Volvo е наличието на цеха за боядисване. Според директора, отговарящ за глобалните производствени операции в компанията, Герт Брюнеел потреблението на енергия в бояджийския цех на завода в Торсланда, въпреки скорошната модернизация, надхвърли трикратно това в най-енергоемкия процес в съоръжението за обработка на двигателите в Шьовде.

"В началото най-голямото предизвикателство беше да убедим всички, че това е правилното нещо, дори ако останалата част от света и нашите конкуренти може би не правят същото", казва Брюнеел. „В крайна сметка си казахме:„ Не, това е правилното нещо, което трябва да направим за компанията и за нашето бъдеще“, добави той.

Volvo се стреми да направи климатично неутрална своята производствена мрежа до 2025 г.

По думите на Брюнеел концернът първо ще се съсредоточи да екологизира своите заводи в Европа, след което ще продължи с процеса в САЩ и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още