Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Най-старата автомобилна фабрика на Volvo вече е климатично неутрална

Заводът на концерна в района Торсланда работи от 1964 г. и произвежда около 300 000 автомобила годишно, най-много от всички съоръжения на Volvo

Най-старата автомобилна фабрика на Volvo вече е климатично неутрална

Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

В сряда шведският автомобилен концерн Volvo Cars приключи почти четиригодишния си ангажимент да направи климатично неутрален своя най-стар и най-продуктивен завод, съобщава Automotive News Europe.

Заводът на производителя в района Торсланда, близо до Гьотеборг, който отваря врати през 1964 г. и произвежда около 300 хил. автомобила годишно, е първата фабрика за сглобяване на превозни средства на шведския концерн, постигнала климатичен неутралитет. 

Още по темата

За тази цел съоръжението не трябва да отчита никакво нетно увеличение на емисиите на парникови газове, отделяни в атмосферата в резултат на потреблението на електроенергия и топлинна енергия, изтъкват от компанията.

Заводът се захранва с генерирана по чист начин електроенергия от 2008 г., като сега вече потребява и климатично неутрална топлинна енергия, половината от която се произвежда от биогаз, а останалата част от промишлена отпадъчна топлина.

Съоръжението в Торсланда е втората фабрика на Volvo след завода в Шьовде, която постига климатичен нуетралитет през 2018 г.

Основната причина за забавянето по „изчистването“ на най-старата фабрика на Volvo е наличието на цеха за боядисване. Според директора, отговарящ за глобалните производствени операции в компанията, Герт Брюнеел потреблението на енергия в бояджийския цех на завода в Торсланда, въпреки скорошната модернизация, надхвърли трикратно това в най-енергоемкия процес в съоръжението за обработка на двигателите в Шьовде.

"В началото най-голямото предизвикателство беше да убедим всички, че това е правилното нещо, дори ако останалата част от света и нашите конкуренти може би не правят същото", казва Брюнеел. „В крайна сметка си казахме:„ Не, това е правилното нещо, което трябва да направим за компанията и за нашето бъдеще“, добави той.

Volvo се стреми да направи климатично неутрална своята производствена мрежа до 2025 г.

По думите на Брюнеел концернът първо ще се съсредоточи да екологизира своите заводи в Европа, след което ще продължи с процеса в САЩ и Китай.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Volvo ще изгражда фабрика за батерии с Northvolt