IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старият модел масов автомобил в света слиза от конвейера

Индийската Hindustan Motors прекрати производството на седана Ambassador

13:51 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Седанът Ambassador. <em>Снимка: Hindustan Motors</em></p>

Седанът Ambassador. Снимка: Hindustan Motors

Индийската компания Hindustan Motors официално обяви, че спира производството на седана Ambassador, съобщава изданието The EconomicTimes. Това е най-старият произвеждан масово автомобил, появил се на пазара още през 1957 г.

Доскоро най-старият модел на планетата бе миниванът Volkswagen T1/T2, чието производство стартира още през 1950 г. Той се сглобяваше в Бразилия до декември миналата година, след което отиде в историята.

Представител на Hindustan Motors, която е най-старият автомобилен производител в Индия, обяви, че спирането на модела е било провокирано от слабото търсене. Поради тази причина се закрива и заводът в град Утарпара, където се сглобяваше колата. От компанията допълват, че не се предвижда наследник на Ambassador, тъй като няма средства за подобно нещо.

Моделът Ambassador е построен на базата на британския Morris Oxford, който се сглобява във Великобритания от 1956 до 1959 г. След това производството на седана е съсредоточено единствено в Индия. В началото машината разчита на 1.5-литров бензинов мотор с мощност 55 к.с., а от 1979 г. се предлага и с дизелов двигател с 40 к.с.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още