IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли електрическите тротинетки са еко?

Скутерите на ток отделят повече вредни емисии от пълен с пътници дизелов автобус, става ясно от американско изследване

14:41 | 15.09.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Електрическите тротинетки стават все по-популярни в големите градове по цял свят, в това число и у нас, което предизвиква много дискусии. Основната е дали те трябва да бъдат регистрирани като обичайни превозни средства и съответно хората, които ги управляват - да притежават необходимия лиценз и да носят отговорност за действията си.

Оказва се обаче, че проблемът с тротинетките на ток не е само с правилника за движение по пътищата. Група учени от Университета на Северна Каролина проведоха изследване, в което доказват, че те тези превозни средства са по-вредни за околната среда, отколкото е общественият надземен транспорт, ако той е напълно натоварен. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието Environmental Research Letter.

Учените са взели под внимание изхвърлените в атмосферата вредни емисии (СО2), които са нужни за производството на електроенергия за скутерите, а също така и въздействието на материалите, използвани при тяхното производство, транспортиране и събиране (в много градове те се дават под наем и съответно се оставят на различни места, което налага тяхното прибиране от фирмата, чиято собственост са). Оказва се, че електроенергията за тяхното зареждане е най-малкият проблем.

„Най-вредни за околната среда са материалите, от които се прави транспортното средство - метал и пластмаса. Те нанасят повече вреда, отколкото самото зареждане. Друг проблем е транспортирането на скутерите до зарядните станции, които на свой ред работят на пълно натоварване по цяла нощ. Повечето тротинетки не са с напълно разредена батерия, но въпреки това се товарят на товарни автомобили, които ги карат до зарядните станции, а тези машини също отделят вредни емисии“, коментира един от авторите на изследването Джеремая Джонсън.

Какво показва класацията за вредите, които превозните средства нанасят на околната среда вижте в продължението на анализа в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 4 години
класика, статия със въпросително изречение за заглавие = 100% фейк нюз за запълване ! Даже няма да си направя труда да е погледна, тук съм само зада нахраня журнлята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
FNM
преди 4 години
Повърхностна статия, явно за да има запълване на съдържание.Нека сравним дизелов автомобил, бълващ гъст канцерогенен черен пушек по Раковска с електрическа тротинетка... Всеки сам да избере за неговото дете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 4 години
По повърностна статия не бях чел скоро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 4 години
Много са вредни за консумацията на петрол защото тя... и пластмасата и металите са вредни още по много, друго си е от дърво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 3
RedBot
преди 4 години
За тези под наем вероятно е така. Тези дето бръмчат със собствени и се грижат значително по-добре за собствеността си, нещата вероятно изглеждат доста различно. А и много зависи, какъв е енергийния микс на конкретната държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
pinoccio
преди 4 години
Че са по-вредни - по-вредни са, щом така казват учените. Но, когато става въпрос за натоварения с пътници надземен транспорт, взели ли са предвид въглеродния двуокис, който отделят пътниците в един претъпкан рейс? Защото това, което бълват тези пътници, особено в жегата, е далеч над обемите, които се отделят през ауспуха. Така се появява една нова компонента в уравнението с висок тегловен коефициент. Докато на тротинетката забравяш да дишаш от кеф и се сещаш само на светофарите да поемеш с пълни гърди отделяните газове от надземния обществен транспорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 4
petyob
преди 4 години
тц..тц.. голям мозък го е писал ..."Най-вредни за околната среда са материалите, от които се прави транспортното средство - метал и пластмаса." . Хайде да забраним всичкия метал и пласмаса ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 21
Императорът
преди 4 години
... и туканка екоталибаните побесняват....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още