IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навигационната услуга Here поема курс към Китай

Китайският разработчик Navinfo, интернет концернът Tencent и държавния фонд GIC от Сингапур придобиват 10% от картовия разработчик

17:02 | 27.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Investor Media Group

Германските автомобилни производители BMW, Daimler и Audi, които преди почти година придобиха производителя на картови и навигационни услуги Here от Nokia, сега приветстват нови азиатски инвеститори, за да успеят да покорят и многообещаващия китайски пазар. 10% от бившето дъщерно дружество на Nokia преминават в ръцете на китайския картов разработчик Navinfo, на китайския интернет концерн Tencent, както и на държавния фонд GIC от Сингапур, предава Ройтерс, като се позовава на информация от компаниите.

Освен това Here ще основе с Navinfo обща компания с равни участия. Финансовите данни на сделката засега остават засекретени. 

Трите германски концерна придобиха Here от Nokia през миналата година за около 2,6 милиарда евро, за да разработят своя собствена платформа за базирани на местоположението услуги и точни карти за бъдещите автономни превозни средства. При това става дума за необичайно за досегашните условия сътрудничество между конкурентни производители. Целта е също така да се осигури платформа за бизнес модели в сферата на свързаните автомобили, за да се противопоставят компаниите на интернет гиганти като Google и Apple.

Трите автомобилни концерна винаги досега подчертаваха, че ще оперират Here като отворена платформа, а вероятно също така ще искат да привлекат и нови партньори. Други автомобилни концерни първоначално показаха минимално желание да се присъединят към германците. През декември обаче френската група PSA, в която влизат Peugeot и Citroen, обяви, че възнамерява да използва картите на Here за тестване на автономни автомобили.

Картите с висока точност, като тези, разработени от Here, се считат за ключов елемент от бъдещата автономна мобилност. Преди година се твърдеше, че към Here интерес проявяват и редица китайски компании, но в края на краищата сделката бе за германските производители на премиум автомобили.

В Китай интернет гигантът Baidu работи над собствени автономно движещи се коли и също така има собствена навигационна услуга. BMW имаше преди време сключено партньорство с Baidu за развитието на автономни превозни средства, но то бързо се е охладило, гласят медийни спекулации.

В рамките на съвместното дружество с NavInfo между другото се предвижда разработване на платформа на Here за Китай, създаване на точни карти за страната и услуги, като например управлението на автомобилния парк.

Партньорствата с технологични компании процъфтяват, докато производителите на автомобили изместват фокуса си към технологии за автономно управление и цифровизация. Преди време алиансът Renault-Nissan заяви, че придобива френската софтуерна компания Sylpheo. През март General Motors договориха закупуването на производителя на софтуер за автономно управление Cruise Automation. Fiat Chrysler пък се обединиха с Google, за да разработят автономни минивановe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още