IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостатък в новите модели Chrysler позволява хакването на системите им

Превозите средства могат да бъдат управлявани през интернет

14:54 | 22.07.15 г.
Недостатък в новите модели Chrysler позволява хакването на системите им
Недостатък в няколко модела Chrysler позволява на хакерите дистанционно да контролират превозното средство по интернет, което представлява безпрецедентна заплаха за американските шофьори, предава CNN.
 
Хакерите могат да блокират спирачките, да спрат двигателя и да насочат колата извън пътя.
 
Jeep Cherokee, Chrysler 200, Dodge Ram и няколко други превозни средства са уязвими при подобни атаки, сочи проучване. Основният проблем се крие в недостатък на безжичната услуга Uconnect, която свързва колата с телефонната мрежа Sprint.
 
Експертите Чарли Милър и Крис Валасек показват проблема на Wired Magazine като “отвличат” дистанционно Jeep Cherokee, каран от репортер. 
 
“В момента мога да направя това на всеки Chrysler в САЩ в мрежата на Sprint”, коментира Милър пред CNN.
 
Според експертите проблемните модели Chrysler са тези, произведени в края на 2013 г., през цялата 2014 г. и тези от 2015 г., които работят с Uconnect и имат дисплей за пълна навигация.
 
Но Милър твърди, че е възможно да има и други превозни средства с подобен дефект, за които не се знае. Двамата експерти не са тествали коли на Ford, General Motors или други марки, само защото са малък екип, който не разполага с достатъчно финансиране, за да купува коли, и не разполага с достатъчно време, за да прави опити да разбие системите им.
 
От Chrysler признаха за проблема пред CNN. Компанията заяви, че е оставила отворен неизползван компютърен комуникационен канал, който позволява достъп до контрола на колата отвън. В момента Chrysler предлага обновяване на софтуера, който препоръчва клиентите да инсталират “при първа възможност”. Но компанията не посочва дали шофьорите са изложени на реален риск.
 
“Подобно на софтуера за смартфони или таблети, и този за превозни средства може да изисква актуализации за подобряване защитата на сигурността”, коментират от компанията.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още