IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове не пропуска и операциите на Tesla в Китай

Компанията на Илон Мъск е била принудена да спре за определени дни производството през август в своята гигафабрика край Шанхай

12:51 | 02.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският лидер при електрическите превозни средства Tesla Inc. временно спря някои свои операции във фабриката си в Шанхай през август заради световния недостиг на полупроводници, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Част от производствената линия на концерна в неговия китайски завод е била спряна за около четири дни през август поради липсата на някои жизненоважни компоненти, казват източниците. 

Част от проблемите с доставките са свързани с наличието на електронни контролни блокове, които са жизненоважни за управлението на системите в електромобилите. Техният недостиг е причинил временно забавяне в производството на Model Y, като според източниците операциите вече са нормализирани.

Силната конкуренция при покупките на чипове удари редица индустрии през последната година, като пандемията от коронавирус увеличава както търсенето на електроника, така и прекъсванията по веригите на доставка. На фона на проблемите с полупроводниците, които сега се използват в компютрите на превозните средства, автомобилните производители в световен мащаб продължават да губят приходи, тъй като недостигът се отразява върху техните производствени операции.

Японският концерн Toyota Motor Corp., най-големият автомобилен производител в света, ще намали производството с 40% през септември в сравнение с предишните си планове, докато пионерът в Индия Maruti Suzuki India Ltd. предупреди, че производствените обемите вероятно ще спаднат до около 40% от обичайните нива.

В сряда китайският конкурент на Tesla Nio Inc посочи, че се сблъсква с проблеми при доставките от своите производствени партньори в Малайзия, където делта вариантът на Covid-19 принуждава властите да наложат по-строги ограничения.

В Китай Tesla е доставила около 33 хил. произведени в страната електрически автомобила както на местно ниво, така и на задграничните пазари през юли. Базираната в Калифорния компания спря производството в завода си в Пало Алто за около две седмици през февруари поради задръстванията по пристанищата и рязкото застудяване в някои южни щати.

След като Tesla излезе на пазара в Китай с благословията на Пекин, възползвайки се от редица привилегии, които обикновено остават недостъпни за останалите чуждестранни инвеститори, компанията претърпя редица неуспехи през тази година на фона на множеството оплаквания от страна на потребителите за некоректното поведение на нейните служители и проблемите около безопасността на електромобилите, които концернът продава.

По време на автомобилното изложение в Шанхай през април жена с тениска „Спирачките не работят“ се покачи върху представения на събитието електрически автомобил Tesla в знак на протест срещу продуктите на компанията, като видеото обиколи социалните платформи, привличайки вниманието на местните регулатори.

Продажбите на дребно на леки коли в Китай, най–големият автомобилен пазар в света, се свиват с 6,4% през юли на годишна база до 1,52 милиона броя, според Китайската асоциация за леки автомобили. Предварителните данни показват, че продажбите през август се очаква да спаднат с 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
дядя вова , пропускаш втора новина за тесла , дето може да пишеш за донбас под нея ... !! ... в расията що няма недостиг на чипове бре ... ?! ... щото не ползват такива , всичко е на релета и диодни лампи ... :))) ... без аналог в индустрията . те ти да видиш калкулатор работещ с вода ... :))) ... https://***.youtube.com/watch?v=IxXaizglscw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още