IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове ще изтрие от производството на Skoda до 100 хил. автомобила

Ситуацията с доставките може да се облекчи до известна степен през следващите седмици, след като производството в Малайзия се възстанови, смята Томас Шефер

11:55 | 13.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Чешкият автомобилен концерн Skoda ще изгуби 100 хил. превозни средства от своето производство през тази година поради липсата на полупроводници, предупреждава главният изпълнителен директор на звеното на германската група Volkswagen Томас Шефер, цитиран от Automobilwoche. 

„Недостигът на чипове продължава да тежи на операциите ни, докато търсенето на нашите автомобили все още е много силно“, посочва Шефер пред Augsburger Allgemeine.

Той се надява, че ситуацията ще се облекчи до известна степен през следващите седмици, след като производството на чипове се възстанови в Малайзия, която беше ударена от делта варианта на коронавируса.

„Кризата с чиповете ще се проточи през следващата година, но се надяваме, че няма да бъде толкова силна, колкото през 2021 г.“, изтъква Шефер.

Подобно на много други производители, Volkswagen Group, чието дъщерно дружество Skoda успя да изгради около 940 хил. автомобила през 2020 г., сега изпитва затруднения с намирането на нужните компоненти.

Въпреки трудностите през последните месеци компанията успя да утрои печалбата си за първото полугодие до 974 млн. евро, като продаде 515 300 автомобила. Skoda може да се похвали с 257-процентен ръст на продажбите на електромобили до 17 697 броя.

През изминалата година концернът успя да продаде 643 019 автомобила в Европа, като продажбите ѝ отчетоха спад по време на пандемията от коронавирус, но въпреки това производителят увеличи своя пазарен дял от 4,8% до 5,4 на сто.

За 2020 г. Skoda е втората по-размер на продажбите марка в портфолиото на германската група Volkswagen за Европа, отстъпвайки единствено на едноименния водещ бранд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още