IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове удари японския автомобилен пазар през февруари

Продажбите на автомобили, камиони и автобуси в островната страна спадат с 2,2% на годишна база

10:51 | 01.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на моторни превозни средства в Япония се свиват през февруари за първи път от пет месеца насам, отразявайки проблемите на автомобилната индустрия около глобалния недостиг на полупроводници, съобщава Bloomberg.

Продажбите на автомобили, камиони и автобуси в островната страна спадат с 2,2% спрямо февруари 2020 г., информират от Японската асоциация на автомобилните дилъри. 

Намаляването на продажбите е свързан до голяма степен с недостига на автомобилни чипове и допълнително притиска японската автомобилна индустрия, която трябва да се справи с наложените ограничителни мерки от правителството за овладяване на пандемията от коронавирус и с временното частично преустановяване на работата на някои производствени линии заради нарушените доставки на компоненти, свързани със земетресението от 13 февруари.

Според икономиста Коя Миямае от SMBC Nikko Securities Inc. спадът в продажбите ще бъде преодолян, когато бъде решен проблема с полупроводниците и компании като Nissan Motor Co., Honda Motor Co. и Subaru Corp. отново започнат производство на пълен капацитет.

"Това е проблем от гледна точка на предлагането", посочва Миямае, добавяйки, че според него японските потребители ще се върнат към обичайния темп на покупки на автомобили до около 5,2 милиона автомобила годишно, след като недостигът на чипове бъде преодолян.

автомобили автомобили

Най-големият японски производител на автомобили Toyota Motor Corp. за момента успява да се предпази от сътресенията около чиповете, благодарение на своята система за наблюдение на веригите на доставка, коментира Тацуо Йошида, анализатор от Bloomberg Intelligence.

В същото време силното земетресение в Североизточна Япония от средата на февруари принуди Nissan да свие производството във своя завод във Фукуока заради нарушените доставки на части от страна на компанията Hitachi Astemo.

Малко преди това Toyota обяви, че временно спира производството на автомобили на 14 производствени линии в девет свои фабрики в Япония заради земетресението, което Японската метеорологична агенция (JMA) определи като вторичен трус от земетресението от 11 март 2011 г., довело до аварията в АЕЦ „Фукушима“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още