IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Next.e.GO Mobile набра 48 млн. евро от нов кръг финансиране

До една година компанията ще се листне на борса в САЩ или Европа, за да набере 600 млн. евро

15:32 | 26.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Базираният в Аахен производител на електрически автомобили Next.e.GO Mobile приключи кръг от финансиране от Серия C, с което набра 48 млн. евро. Това означава, че компанията е събрала общо 78 млн. евро от инвеститори само за няколко месеца.

Според компанията майка на e.GO - e.GO ND Industrial Investments, както настоящите, така и новите инвеститори са участвали в текущия кръг на финансиране. Компанията не назовава имена, съобщава онлайн изданието electrive.com.

Новата инвестиция дава възможност на компанията да разшири производството на своята платформа Life, да стимулира разработването на допълнителни модели и да предложи на клиентите добавена стойност, като смяна на батерии.

Вече е известно, че производителят от Аахен разработва три нови модела, които трябва да бъдат пуснати през лятото на следващата година. И трите ще са по-големи от Life, но все пак остават в габаритите на малки автомобили.

През 2022 г. трябва да бъде представено и второто поколение на Life.

Медията припомня, че е e.GO Mobile AG подаде молба за неплатежоспособност при самоуправление в началото на април 2020 г. Компанията вече имаше финансови проблеми и не намери други инвеститори, съществуващите инвеститори трябваше да вложат допълнителни средства.

Считано от 1 септември 2020 г., ND Industrial пое компанията, всички нейни дъщерни дружества и служители.

При новата собственост компанията възобнови производството на електрическия малък автомобил Life в началото на юли, след като производителят започна да продава специалното издание e.GO Life Next в Германия през юни. До края на годината трябва да бъдат завършени 500 автомобила - някои с ново зарядно устройство.

e.GO планира и разширяване - в България, Мексико и Гърция.

Според ND Industrial Investments последният кръг финансиране подчертава „доверието на инвеститорите в успешното развитие на e.GO и напредъка, който компанията е постигнала, за да се превърне в една от малкото независими западни компании за електрически превозни средства, които действително произвеждат и доставят превозни средства на клиентите“.

През февруари Next.e.GO набра 30 млн. евро в кръг финансиране от Серия B. Тогава компанията майка заяви, че ще използва новия капитал, за да стартира производството в завода в Аахен и да ускори по-нататъшните планове за растеж на предприятието. В този кръг се включиха инвеститори като Moore Strategic Ventures, бившият министър на финансите на САЩ Джон Сноу, основателят на Формула Е Алехандро Агаг и американският актьор Едуард Нортън.

Планира се и листване на Next.e.GO Mobile на фондовия пазар в САЩ или Европа до една година. Целта е да се набере капитал в размер на 600 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още