IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма официално предложение за превръщането на Tesla в частна компания

Производителят на електромобили е създал специален комитет от трима директори, който да прецени подобно предложение

17:25 | 14.08.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Tesla не е получила официално предложение от основателя си Илон Мъск за превръщането ѝ в частна компания, съобщи бордът на директорите, цитиран от ВВС.

Производителят на електромобили съобщи, че е създал специален комитет от трима директори, който да прецени подобно предложение. Мъск съобщи в Twitter на 7 август, че обмисля превръщането на Tesla в частна компания. В понеделник той заяви, че е обсъдил финансирането на плана си със Саудитска Арабия.

„Специалният комитет все още не е получил официално предложение от Мъск относно трансакция за превръщане в частна компания, нито е достигнал до определено заключение дали подобна трансакция е осъществима“, съобщи компанията.

Членовете на борда на директорите Брад Бъс, Робин Денхолм и Линда Джонсън Райс ще бъдат включени в специалния комитет. Бъс беше главен финансов директор в продължение на две години на компанията за слънчеви панели SolarCity, след което се оттегли през 2016 г. Tesla купи SolarCity същата година, припомня Ройтерс.

Денхолм, която беше първата жена в борда на директорите на Tesla, е главен оперативен директор на телекома Telstra и бивш главен изпълнителен директор на производителя на мрежово оборудване Juniper Networks.

Райс, която стана първата афро-американка и втората жена в борда на директорите на компанията, е президент на издателството Johnson Publishing, което издава списанията Ebony и Jet.

Специалният комитет има правомощията да предприема действия от името на борда с цел преценка и водене на преговори за потенциална трансакция и алтернативи на всяка трансакция, предложени от Мъск, съобщи компанията в комюнике.

Комитетът е ангажирал адвокатската кантора Latham & Watkins наред с екипа от правни експерти, използван от компанията. Кантората Wilson Sonsini Goodrich and Rosati ще бъде правен съветник на самата Tesla.

По-рано този месец Мъск писа в Twitter, че е си е осигурил финансиране, което породи въпроси откъде може да дойде то. В понеделник той опита да оправдае позицията си, като заяви, че се е срещнал с представители на Саудитския държавен фонд,  след като той купи дял от 5% от компанията, припомня ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
щото тесла е по скъпа от спейс Х ... все едно ти да купиш другарката *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Интересно защо Мъск не предложи Спейс Х да купят Тесла, ами разчита на петродоларите да спасяват компанията му. Явно пледира към съвеста на арабите. Цял живот са замърсявали, време е да направят едно дарение към световната общност като платят на Мъск по 420 долара на акция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
На Мъск трябва да му вземат смартфона и да му дадат един факс. Може да е гениален, но като управител на публична компания е много зле. Вече има заведени три дела заради глупавия му пост за милиони долари. Ако смята да изхарчи и последния цент на компанията за адвокати, едва ли някой би предложил и десет долара за акция на Тесла.Бил си сърбал ускито с някакви *** и те му предложили да купят няколко милиона акции, а той си помислил, че искат да купят цялата компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Няма още предложение за превръщането на Тесла в частна компания " Няма още но в четвъртък ще има Тогава дори *** като 1 ще разберат че компании като Тесла и хора като Елон Мъск са обречени на успех Но нищо ново под слънцето Глупаците никога не свършват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 години
еххх. ще си остане още държавна .... :):) как да ви чета статията по натам от заглавието:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още