IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nidec ще завърши първите два завода от комплекса си в Сърбия през 2022 г.

Японският производител на електромотори инвестира близо 2 млрд. долара в проекта, който може да осигури работа за 10 хил. души

20:00 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kosuke Okahara/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kosuke Okahara/Bloomberg

Японският технологичен концерн Nidec ще завърши първите две фабрики от своя европейски производствен хъб в Сърбия през 2022 г., съобщава Automotive News Europe.

Компанията ще инвестира 200 млрд. йени (1,83 млрд. долара) през следващите десет години в изграждането на комплекса, който ще се фокусира върху производството на мотори за електрически превозни средства и домакински електроуреди. 

Завършването на първите две фабрики от комплекса, в които ще работят 1200 души, се очаква през 2022 г., заяви главният оперативен директор на Nidec Джун Секи.

„Евентуално ще са ни необходими 10 000 работници“, изтъква той.

Комплексът ще обедини производствения капацитет на компанията, който в момента е разпръснат в различни части на Европа, добавя Секи.

Японската компания възнамерява да направи такава голяма инвестиция, тъй като се стреми да спечели една трета от пазара на енергоспестяващи електромотори.

Очаква се търсенето на тези продукти да се увеличи десетократно през следващите години, тъй като автомобилните производители ускоряват

Очаква се търсенето да се увеличи с 10 пъти през следващото десетилетие, тъй като автомобилните производители ускоряват преминаването към електрически автомобили на фона на по-строгите ограниченията за въглеродните емисии и нарастващото търсене от страна на потребителите.

Nidec доставя електромотори на редица автомобилни концерни, включително на китайската GAC Motor и френската PSA Group, конкурирайки се с  за бизнес с Robert Bosch и свързания с Toyota производител BluE Nexus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още