IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei: Mitsubishi ще плати 600 млн. долара за 4 модела с манипулирани тестове

Според изданието всеки собственик на автомобил, засегнат от скандала, ще получи по 960 долара

13:16 | 17.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската автомобилна компания Mitsubishi Motors планира да плати компенсация за около 600 млн. долара на собствениците на четири модела превозни средства, при които бяха разкрити манипулирани тестове за икономии на гориво. Всеки собственик ще получи по 100 хил. йени (960 долара), съобщава японският вестник Nikkei в петък, цитиран от Ройтерс.

През април Mitsubishi призна, че са били манипулирани тестовете за разходи на гориво на 625 000 превозни средства, включително два модела, произведени за Nissan Motor. Компанията заяви, че неправилни изчисления за изразходваното гориво са били използвани при девет други модела.

Производителят на автомобили засега не предоставя коментар по темата, макар че планира брифинг за продължаващото държавно разследване срещу нарушенията по-късно в петък.

От публикацията в Nikkei не става ясно дали и колко голяма компенсация ще бъде предложена за други превозни средства, където са били използвани погрешни данни за разходи на горивото и забранени тестове.

Скандалът, който компанията отдаде на натиск за представяне на конкурентни данни за разходите на горивото и слаб надзор при процедурите за тестване, доведе до планове на Nissan да поеме една трета контролен дял в затруднения производител. Президентът и главен оперативен директор Тецуро Айкава заяви през май, че ще се оттегли от поста си по-късно този месец и ще бъде заменен от Осаму Масуко.

В резултат на скандала начините за тестове на изразходваното гориво от японските производители са подложени на засилен контрол. Разследване на транспортното министерство откри, че Suzuki Motor също е използвала неразрешени тестове за изчисляване на стойностите на изхвърлените газове в някои модели още от 2010 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още