IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola е започнала търговско производство на електрически камиони на 21 март

Очаква се компанията да произведе до 500 тежкотоварни превозни средства през тази година

12:38 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Американският автомобилен концерн Nikola Corp. обяви, че е започнал търговското производство на своите електрически камиони на 21 март. По време на представяне на финансовия отчет на компанията главният изпълнителен директор Марк Ръсел изложи планове за изграждане на от 300 до 500 тежкотоварни превозни средства с електрическо задвижване през тази година, съобщава Ройтерс. 

Nikola планира да пусне в продажба своите първи превозни средства в САЩ в началото на следващата година. Компанията се възстановява от кризата с доверието на инвеститорите, предизвикана от изявленията на нейния основател Тревър Милтън, който беше обвинен в подвеждащи твърдения.

През февруари Nikola назначи бившият ръководител на германската марка Opel Михаел Лошелер за президент. Той се присъединява към компанията след кратък престой като главен изпълнителен директор във VinFast Global, автомобилното подразделение на виетнамския конгломерат Vingroup.

Nikola стартира оптимистично 2022 г. като сключи дългосрочно споразумение с Proterra Inc. за доставка на батерии. Това е вторият източник на компанията за доставка на жизненоважните компоненти за нейните електрически камиони. Базираната във Финикс компания преди това се договори с Romeo Power Inc. за доставка на батерии.

През ноември миналата година стана ясно, че Nikola е започнала дискусии за постигане на споразумение с американските регулатори, според които компанията ще плати неустойка от 125 милиона долара. Това доближава концерна с една стъпка по-близо до приключване на разследването, което хвърля сянка върху опитите му да започне търговско производство.

Nikola вероятно ще плати глобата на вноски, като окончателната сделка подлежи на по-нататъшни преговори с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още