IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola ще плати глоба от 125 млн. долара заради разследването срещу бившия ѝ шеф

Компанията е напът да постигне окончателно споразумение с американските регулатори, като неустойката може да бъде платена на вноски

17:32 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският стартъп за електрически камиони Nikola Corp. заяви, че е започнал дискусии за постигане на споразумение с американските регулатори, според които компанията ще плати неустойка от 125 милиона долара. Това доближава концерна с една стъпка по-близо до приключване на разследването, което хвърля сянка върху опитите му да започне търговско производство, съобщава Bloomberg. 

Nikola вероятно ще плати глобата на вноски, като окончателната сделка подлежи на по-нататъшни преговори с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), заяви компанията в четвъртък по време на представянето на своя тримесечен отчет.

Агенцията разследва твърденията на продавач на къси позиции, че концернът е подвел инвеститорите относно своите бизнес перспективи.

„Вярваме, че сега имаме потенциално споразумение на хоризонта“, изтъква главният изпълнителен директор Марк Ръсел по време на разговор с анализатори.

Nikola също така прогнозира да достави „поне“ 25 изцяло електрически камиона на клиентите до края на годината. Това е долният край на прогнозния диапазона, който компанията разкри през август, когато намали прогнозата си наполовина от 50 на 100 превозни средства поради проблемите при доставките в глобален план.

Концернът, чийто бивш изпълнителен председател Тревър Милтън беше обвинен в подвеждане на инвеститорите, се опитва да се конкурира с утвърдените автомобилни производители, като произвежда камиони с батерии, електрически и горивни клетки, и чрез създаване на зарядна инфраструктура с водород. Базираният в Финикс, Аризона, производител се закани да победи Tesla Inc. в електромобилната надпревара.

Nikola заяви в четвъртък, че ще търси компенсации от Милтън за разходите и щетите във връзка с разследването на SEC и други регулатори.

Компанията отчете коригирана загуба за третото тримесечие от 22 цента на акция, докато анализаторите очакваха загуба от 26 цента, според анкета на Bloomberg. Концернът не отчита никакви приходи.

Основните части за първите камиони на Nikola ще бъдат произведени в Улм, Германия, в рамките на съвместно предприятие с Iveco. Окончателното сглобяване на превозните средства ще се осъществи в съоръжението на Nikola в Аризона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още