IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikola: Ще се справим дори и без General Motors

Стартъпът се намира в преговори с BP за изграждане на мрежа от станции за зареждане с водород в Северна Америка

20:00 | 16.10.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Nikola Corp. вижда ясно пътя напред за своята компания, дори ако стартъпът за електрически камион не успее да се споразумее с General Motors Co. за предложеното стратегическо партньорство.

Преговорите между двете компании продължават, но ако предварителната сделка за споделяне на технологии и производство, обявена миналия месец, се разпадне, Nikola ще се върне към „базовия си план“ без помощта на GM, заяви главният изпълнителен директор Марк Ръсел в интервю за Bloomberg.

„Ние имаме способността и разполагаме с базов план да вършим нещата сами. Ако имаме партньор, това просто ни позволява да се движим по-бързо и помага за намаляването на риска “, изтъкна Ръсел, добавяйки: „Доказахме през годините, че сме партньорска компания…“ 

Връзката на базираната във Финикс компания с потенциалния ѝ партньор е обект на сериозен регулаторен контрол, тъй като Nikola и нейният основател и бивш председател Тревър Милтън бяха обвинени в измама. И компанията, и Милтън отрекоха тези твърдения.

GM иска да придобие 11% от акциите на компанията като част от сделката, предлагайки на стартъпа достъп до технологията с горивни клетки срещу производство на електрически пикапи на Nikola.

Според Ръсел Nikola е готова да пусне на пазара своя електрически камион Badger, ако не успее да постигне споразумение с GM.

„Badger е част от дискусиите ни с GM. И през цялото време бяхме наясно, че няма да изградим Badger без партньор-производител на оригинално оборудване“, изтъкна Ръсел.

Базираният в Детройт автомобилен производител може да настоява за увеличаване на потенциалния си дял в Nikola или да търси гаранции да увеличи собствения си капитал, ако компанията набере повече пари, посочват източници, запознати с темата.

Nikola също е провела разговори с петролната компания BP Plc за изграждането на мрежа от станции за зареждане с водород в Северна Америка. Статусът на тези дискусии е неясен, но компанията заяви, че планира да обяви партньор до края на годината.

Стартъпът е постигнал споразумения с други доставчици на технологии, включително с Robert Bosch GmbH за съвместно развитие на технологията на горивните клетки. Два от прототипите на тежкотоварните камиони на компанията използват горивни клетки на Bosch.

Nikola работи и върху напълно електрически влекач, който ще бъде изграден през следващата година в Улм, Германия, в съвместно предприятие с подразделението Iveco на CNH Industrial NV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bondinio
преди 3 години
GeneralS Motors?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Хахах - смешници, пак ли ще пускате камион по нанадолнището - за да го снимате? Впрочем вие и смешници не сте, но най-обикновени мошшшшшшшеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още