IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nio отхвърли твърдението, че ще строи фабрика в Европа

В момента концернът не предвижда строителство на завод в Полша, изтъкат от компанията, опровергавайки информация от обява в LinkedIn

21:29 | 29.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на премиум електромобили Nio Inc. отрече новината, че планира да изгради фабрика в Европа, тъй като се стреми да увеличи продажбите си в региона отвъд Норвегия, съобщава Automotive News.

Медийните публикации, че Nio планира производствени мощности в Полша следват обява в платформата LinkedIn, според която компанията набира персонал за завод в Европейския съюз (ЕС).

Обявата е публикувана от китайски консултант по набиране на персонал със седалище в Шанхай, а не директно от Nio. 

В изявление пред Automotive News Europe, автомобилният производител посочва, че „в момента Nio не планира производствена площадка в Полша“.

Концернът ще стартира продажби в Швеция в края на 2022 г., изтъква главният оперативен директор Лихон Цин пред шведската медия Dagens Industri.

Швеция ще стане един от петте европейски пазара, в които Nio ще влезе през 2022 г. след дебюта си в Норвегия през септември.

Очаква се компанията да започне продажби и в Германия през следващата година, като дебютира със своя седан ET7. В момента Nio продава големия електрически SUV ES8 в Норвегия с планове за добавяне на седана ET7, SUV модела ES6 и EC6.

Nio изгражда четири станции за смяна на батерии около норвежката столица Осло, които трябва да са готови през тази година, като още 12 обекта са планирани в други градове през следващата година. Смяната на батерията се извършва за три минути като по-бърза алтернатива на зареждането.

Nio следва модела за директни продажби на Tesla, при който клиентите купуват колата онлайн. Концернът също така изгражда многофункционални шоуруми в градските центрове, наречени Nio House, като първият вече отвори врати в Осло.

Успехът в Европа може да накара компанията да започне местно производство, споделя Цин пред Automotive News Europe през 2020 г. „Ако постигнем много добри продажби в други региони, тогава може би бихме могли да обмислим местно производство в бъдеще, но все още е твърде рано да се каже,“ добавя той.

В момента Nio произвежда своите автомобили в Хъфей, Китай в партньорство с автомобилния концерн JAC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още