IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan: Британската инвестиция е едва началото на нашата електрификация

Концернът ще разшири своя бизнес с електромобили и в други региони, споделя ръководителят на Nissan Макото Учида

21:42 | 13.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Решението на японския автомобилен концерн Nissan Motor Co. да създаде производствен хъб за 1,4 млрд. долара за електрически превозни средства във Великобритания е „само началото“, тъй като третата по големина автомобилна компания в Япония засилва ангажимента си за електрификация на своята продуктова гама, посочва главеният изпълнителен директор на производителя Макото Учида. 

Проектът във Великобритания „е началото на нашата стратегия за електрификация“, споделя Учида пред Bloomberg. Концернът ще се стреми да разшири своя бизнес с електромобили и на други основни пазари, добавя той, отказвайки да предостави конкретни данни за местоположението и времето на тези инвестиции.

Nissan приема електрификацията като средство за раздвижване на търсенето на автомобилите си, докато се опитва да се отърси от кризата в ръководството, която в крайна сметка доведе до две последователни години на оперативна загуба.

По време на представянето на електрическия флагман Nissan Ariya през 2020 г., Учида описа автомобила като „символизиращ нова глава“ в историята на концерна.

Въпреки оптимизма около стратегията на компанията глобалният недостиг на чипове продължава да помрачава перспективите. През май Nissan предупреди, че очаква нетна загуба в размер на 60 млрд. йени (551 млн. долара) за настоящата фискална година, приключваща през март 2022 г.

Това би означавало трета поредна година на загуба за концерна, макар прогнозната стойност да е значително по-ниска от загубите, отчетени през предходните две фискални години, в които Nissan загърби стратегията за агресивна експанзия, поддържана от бившия председател Карлос Гон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още