IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan и Mitsubishi търсят помощ за над 9 млрд. долара

Двете компании регистрират загуба за последното тримесечие на японската фискална година

21:45 | 01.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На 31 март завърши финансовата година в Япония, като най-тежко за производителите на автомобили се оказа последното тримесечие, което е и първо за 2020 г. И ако по-рано в Mitsubishi планираше приходи в размер на 47 млн. долара, то нещата претърпяха обрат и сега компанията обяви загуби от 235 млн. долара, съобщава Automedia

За да компенсира загубите, концернът обяви, че търси спешна финансова помощ – от държавни кредитни организации, частни банки и външни инвеститори. В Mitsubishi се надяват да получат кредит от японската Банка за развитие, като общата сума, нужна за спасяване на производителя на автомобили, е около 4,6 млрд. долара.

Това положение не е новост за компанията. След скандала с въглеродните емисии на моделите ek Wagon и ek Space и техните бейдж-инженерингови версии Nissan Dayz и Nissan Dayz Roox, компанията приключи финансовата 2016 г., регистрирайки загуба от 1,8 млрд. долара. Последва сериозен спад в цената на акциите ѝ, след което Nissan изкупи 34% от нея, с което придоби контрола над Mitsubishi.

От Nikkei смятат, че основната причина за бедственото положение, в което се оказва компанията, са слабите резерви. Те са на нивата от преди кризата от 2008 г. В същото време Toyota взе мерки и укрепи своите резерви, като посрещна пандемията от коронавирус, без да се налага да търси външна помощ.

Nissan, който е партньор на Mitsibishi в алианса с Renault, също се намира в тежко положение. Компанията очакваше приходи от 1,5 млрд. долара, но вместо това отчета загуби в размер на 890 млн. долара. Основната причина за това е 42-процетният спад на продажбите ѝ за март. В компанията са изчислили, че за излизане от кризата ще са необходими толкова пари, колкото са нужни на Mitsubishi – 4,6 млрд. долара. Затова ще се търси помощ от държавни и частни японски банки.

Ситуацията с Mitsubishi е по-тежка от тази в Nissan, тъй като компанията не е представена в Америка, а в Европа продажбите са доста ниски. Сега на ход са банките в Япония, както и самата държава, която е отделила над 1 трлн. долара, като част от тях ще отидат именно за подпомагане на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още