IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan извършва най-мащабния полеви тест на роботаксита в Япония

Потребителите могат да резервират кола чрез мобилно приложение, което покрива около 650 маршрута в района на Йокохама

13:50 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Nissan Motor Co. извършва най-мащабната демонстрация на автономни превозни средства в Япония, докато планира да реализира търговска услуга за роботаксита, съобщава Bloomberg. 

Въпреки че регулациите и необходимостта от допълнителни технологични подобрения означават, че до търговската реализация на проекта все още остават няколко години, Nissan вече тества автономни таксита в Йокохама, близо до корпоративната си централа. Потребителите могат да резервират кола чрез мобилно приложение, което покрива около 650 маршрута. 

Засега автономните таксита разполагат с човек зад волана, който е готов да поеме управлението на превозното средство, в случай че различните сензори изпаднат в ситуация, която изисква човешка намеса. Целта е в крайна сметка тези водачи да наблюдават дистанционно автопарка от роботаксита. По този начин ограничаването на разходите за шофьори може да доведе до по-ниски такси за потребителите в сравнение с конвенционалните таксита, изтъкват от Nissan.

Услугата роботакси е част от дългосрочната стратегия на Nissan „Амбиция 2030“, която компанията обяви по-рано тази седмица. Включени са също и планове за оборудване на над 2,5 милиона превозни средства с полуавтономна система за шофиране ProPilot, както и инвестиция от около 2 трилиона йени (17,7 милиарда долара) за електрифициране на голяма част от моделната гама на концерна.

нисан нисан

Nissan предвижда услугата за автономни таксита да реши проблема с недостига на шофьори в сектора на обществения транспорт в Япония, най-вече в селските райони, които се обезлюдяват или където преобладават хора в пенсионна възраст.

Концернът тества роботизирани совалки в Намие, град в префектура Фукушима, засегнат от аварията на местната ядрена електроцентрала през 2011 г.

Към момента услугата привлича вниманието на потребителите, като един от тях резервира роботакси в Йокохама 38 пъти през последния месец от тестовете, изтъкват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още