Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Nissan: Карлос Гон е получил близо 9 млн. долара от неправомерни плащания

Новината се появява на фона на продължаващото съвместно разследване от страна на автомобилните концерни

Nissan: Карлос Гон е получил близо 9 млн. долара от неправомерни плащания

Снимка: Ройтерс

Карлос Гон е получил „неправомерни плащания“ в размер на 8,9 млн. долара от съвместно дружество между Nissan и Mitsubishi, заявиха представители на Nissan Motor Company, цитирани от BBC. 

Още по темата

Новината се появява на фона на продължаващото съвместно разследване от страна на автомобилните концерни заради нарушения, извършени от отстранения им ръководител.

Гон, който е бивш председател на двата концерна, остава задържан заради обвинения, свързани с финансови измами.

Както Nissan, така и Mitsubishi го уволниха след неговия арест през ноември, като Гон продължава да отрича всички обвинения.

В официално съобщение Nissan споделя, че Карлос Гон е получил заплащане от базирано в Холандия съвместно дружество, но е подписал договора, без да се консултира с изпълнителния директор на Nissan Хирото Саикава и ръководителя на Mitsubishi Осаму Масуко.

Според съобщението Гон е получил обезщетение в размер на 8,9 млн. долара (7,8 млн. евро).

„Nissan смята, че извършените плащания, които са били насочени към Гон от съвместното дружество, представляват неправомерни действия и компанията ще обмисли мерки за възстановяване на пълната сума от Гон“, се казва още в съобщението.

Карлос Гон и един от близките му сътрудници - Грег Кели, бяха вкарани в Токийски затвор на 19 ноември миналата година, след като бяха арестувани по подозрение в нарушение на японското финансово законодателство. Според прокуратурата Гон, със съдействието на Кели, е укрил истинските размери на възнаграждението си като председател на съвета на директорите на Nissan през периода 2010-2015 г.

Според следствието само половината от получените около 10 млрд. йени (89 млн. долара) са били декларирани.

Продължаващото му задържане в Япония без съдебен процес предизвика множество критики, като се появиха и подозрения за игра на власт между Nissan, Mitsubishi и Renault.

Роденият в Бразилия Гон е известен като архитект на обединението Renault-Nissan, към който прибави и Mitsubishi през 2016 г.

В тройният алианс Renault се смята за доминиращата компания заради 43-процентния дял, който има в Nissan, докато японският концерн притежава едва 15% от френския автомобилен производител.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple е искала да купи Tesla през 2013 на цена от 240 долара за акция?