IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan напуска Европа при твърд Brexit?

Ако се стигне до такава развръзка, японският гигант ще се съсредоточи само върху вътрешния пазар в Обединеното кралство

22:36 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Японският гигант Nissan е разработил детайлен план за оттегляне от европейските пазари, ако преговорите между Борис Джонсън и Брюксел доведат до "твърд" Brexit и въвеждане на мита между Великобритания и ЕС.

Ако това се случи - а според коментатори на Острова подобна развръзка изглежда все по-възможна - Nissan ще се съсредоточи само върху вътрешния пазар в Обединеното кралство, където компанията смята, че може да продава до една пета от целия обем на пазара. Въпросният завод е най-голямото предприятие в цялата автомобилна промишленост във Великобритания.

Сметката на Nissan е, че очакваните вносни мита ще направят колите на основните вносители като Volkswagen и Ford твърде скъпи за британците, което ще отвори пазарна ниша за тях. Планът предвижда при такова развитие пазарният дял на марката да порасне от сегашните 4% до цели 20%, твърди The Financial Times, позовавайки се на два независими източника.

Това е само един от няколкото сценария, разработени за бъдещето на Nissan на Острова. Запознати обаче подчертават, че плановете са разписани преди Макото Учида да стане главен изпълнителен директор на компанията през декември.

Търговските преговори между ЕС и вече напусналата общността Великобритания започват идния месец, но и двете страни загатнаха отсега, че ще заемат твърди позиции и няма да са склонни към компромиси. Брюксел настоява, че безмитен достъп до единния пазар може да бъде предоставен само в пакет с другите основни правила на съюза - за свободно движение на хора, стоки и т. н.. Тъкмо нежеланието да ги следва обаче подтикна Великобритания да напусне ЕС.

От Nissan не пожелаха да потвърдят информациите на FT, но отново подчертаха, че целият им бизнес модел на Острова и в Европа "ще е неустойчив в случай на въвеждане на търговски мита".

Продължението на материала четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още