IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan очаква догодина да се върне към рентабилността

Това може да се случи, ако настоящата инерция се запази

14:10 | 26.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Nissan очаква да се върне към рентабилността си през следващата година, ако настоящата инерция се запази, след като търсенето в Китай вече започна да се възстановява от пандемията. Това заяви главният изпълнителен директор на японската автомобилна компания Макото Учида, цитиран от Bloomberg.

Компанията, която през март отчете първата си загуба от 10 години и най-голямата от 20 години насам, прогнозира силно възстановяване на китайския пазар до края на годината и планира да разшири присъствието си там, каза Учида по време на брифинг за медиите в рамките на Международното автомобилно изложение в Пекин 2020 в събота.

Китай се очерта като ключов пазар за втория по големина японски производител на автомобили, докато се опитва да се възстанови от скандала с бившия си ръководител Карлос Гон и от спада на продажбите, който заплашва съюза му с Renault. Благодарение на стратегическото партньорство с Dongfeng Motor Group, Nissan е един от най-силните японски производители на пътнически автомобили в най-голямата икономика в Азия.

Президентът на Dongfeng Motor Shohei Yamazaki заяви в събота, че докато други автомобилни пазари по света са изправени пред несигурност, Китай се възстановява добре.

Подобно на много производители на автомобили, пандемията от коронавируса задълбочи болката за Nissan. През последната фискална година компанията отчете 671 милиарда йени (6,2 милиарда долара) нетна загуба, която е най-голямата от две десетилетия, а това допълнително отслаби позициите й в алианса с Renault и Mitsubishi Motors.

По време на тазгодишното изложение в Пекин, което е и едно от най-големите в календара на автомобилната индустрия, Nissan представя изцяло електрическият SUV Ariya, който се показва за първи път публично извън Япония. Компанията използва събитието и за да покаже GT-R50 от Italdesign.

Nissan представя и функции от гамата на Intelligent Mobility, включително ProPILOT - технология за автономно шофиране за използване в еднолентово движение по магистралите.

Повече по темата можете да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още