IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan очаква възстановяване на търсенето на автомобили в САЩ и на други пазари

Концернът отчете нетна печалба от 215 млрд. йени за предходната фискална година за първи път от три години насам

09:52 | 13.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. очаква ръст на оперативната печалба за фискалната година от едва 1,1% до 250 млрд. йени (1,9 млрд. долара), тъй като се сблъсква с по-високи разходи за суровини, които пречат на разширяването на международните продажби, съобщава Nikkei Asia Review. 

Компанията прогнозира 18,7% увеличение на приходите до 10 трлн. йени за фискалната година, която ще приключи в края на март 2023 г. Nissan очаква глобалните продажби да нараснат въз основа на възстановяването на търсенето в САЩ и на други основни пазари, като общите продажби ще се увеличат до 4 млн. броя, което е с 3% повече спрямо предходната година. 

Nissan се стреми да намали стимулите за дилърите, особено за тези в САЩ, и се дистанцира от т.нар. „евтини продажби“, който задържат печалбата.

„С подкрепата на нашите служители и доставчици успяхме да подобрим качеството на продажбите и да оптимизираме фиксираните разходи. Въпреки трудната външна среда, ние постоянно постигаме поставените от нас цели“, коментира Макото Учида, президент и главен изпълнителен директор на компанията.

Nissan очаква удар от 257 млрд. йени върху оперативната си печалба заради по-високите цени на суровините и логистичните разходи.

нисан нисан

Чрез подобряване на рентабилността на превозно средство и на фона на отслабващата йена, Nissan очаква да успее да поддържа оперативна печалба на приблизително същото ниво като миналата година.

Компанията очаква нетната печалба да се свие с 30,4%, до голяма степен поради високата база през фискалната година, която приключи в края на март, заради продажбата на акциите на Daimler.

Nissan отчете нетна печалба от 215 млрд. йени за предходната фискална година за първи път от три години насам.

Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео заяви, че компанията планира да създаде ново предприятие за електрически превозни средства с партньорите си от алианса Nissan и Mitsubishi Motors. Във връзка с това Учида каза: „Ние сме в състояние да подкрепим плановете на Renault, но бихме искали да подходим към този въпрос след обсъждане дали това ще укрепи алианса“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още