IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan прави мащабно преструктуриране на ръководството

Казусът „Карлос Гон“ накара управата на японския концерн да засили контрола върху отделните позиции и да предотврати нова концентрация на власт

10:52 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава. Снимка: Ройтерс

Aвтомобилният производител Nissan Motor Co. обеща да се съсредоточи усилено върху подобряване на връзките в проблемния съюз с Renault SA, продължил вече две десетилетия, след като акционерите на японския концерн гласуваха да дадат на своя френски партньор повече влияние върху бъдещето на дружеството, съобщава Bloomberg.

По време на годишната среща на ръководството на Nissan в Йокохама акционерите одобриха нова управленска структура, изградена по начин, който да подсили контрола и да предотврати концентрация на корпоративна власт в ръцете на една личност, след като концерна беше разтърсен в края на 2018 г. от ареста на своя бивш ръководител Карлос Гон. Той е обвинен във финансови злоупотреби и използване на фирмени средства за покриване на лични загуби.

Renault, която държи 43% от Nissan, разполага с голямо представителство в борда на директорите на японската компания. 

Главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Сайкава подчерта, че съюзът с Renault трябва да бъде заздравен. „Отлагането на преговорите може да доведе до спекулации и да подкопае ежедневните операции на съюза, като също така повлияе върху усилията на Nissan, насочени към възстановяването“, предупреждава Сайкава.

Според него е от решаващо значение да бъдат създадени възможности за разговори с Renault относно бъдещите им отношения.

Арестът на Гон в края на миналата година се отрази силно негативно върху партньорството на Nissan и Renault, като неуспехът на японците да подкрепят френския производител в желанието му за сливане с групата Fiat Chrysler по-рано този месец добави допълнително напрежение в отношенията между съюзниците.

Сайкава подчерта, че трябва да се обърне внимание и върху липсата на баланс в кръстосаното акционерно участие, където Nissan държи едва 15% акциите на Renault.

“Наличието на съюз определено повишава нашата конкурентоспособност и предизвикателството е как да защитим този съюз“, добавя Сайкава.

Новата структура

Акционерите на Nissan одобриха създаването на три комисии - назначаваща, проверяваща и такава за компенсации. Главният изпълнителен директор на Renault Тиери Болоре ще бъде назначен като член на проверяващата комисия, а председателят на борда на френския концерн Жан-Доминик Сенар ще бъде причислен към комисията за назначаване, която ще бъде наблюдавана от водещия независим външен директор Масаказу Тойода.

По-голяма част от членовете на новия борд – председателят на Nihon Michelin Tire Co. и бившият ръководител на Sony Interactive Entertainment, не са свързани пряко с Nissan.

Ясуши Кимура, съветник в петролната компания JXTG Holdings Inc., ще заеме позицията на председател, а Сенар ще бъде негов заместник. Сред напускащите членове на управителния съвет е и ветерана Тошиюки Шига, някогашната дясна ръка на Карлос Гон.

Сайкава, някогашното протеже на Гон, превърнал се в негов обвинител, задържа работата си благодарение на подкрепата на Renault. Той се сблъска с критиките на акционерите заради това, че не успя да реагира на нарушенията на Гон още в ранен етап. Някои членове на ръководството дори призоваха за оставката му по време на днешното заседание.

65-годишният главен изпълнителен директор на Nissan заяви, че не може да каже кога ще бъде назначен негов наследник, но посъветва комисията да ускори търсенето на такъв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още