IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan представи своя електрически SUV модел Ariya на цена от 47 хил. долара

Ariya ще се конкурира със SUV модела на Tesla Model Y и с Mustang Mach-E на Ford, който се очаква да се появи на пазара до края на тази година

11:16 | 15.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co представи днес своя електрически SUV модел Ariya, съобщава Ройтерс. Това е първият изцяло нов електрически модел на компанията от пет години насам, като производителят се надява Ariya да постави началото на пътя му към възстановяване след спада при продажбите заради пандемията и скандалите около ръководството.

Използвайки най-новите технологии за автономно задвижване на Nissan, Ariya разполага с пробег, съпоставим с този на моделите на Tesla, като новият автомобил ще се продава при цена от около 5 млн. йени (47 хил. долара). Това го прави по-скъп от SUV модела X-Trail, най-продаваният автомобил на Nissan в света, известен като Rogue в Северна Америка. 

„Беше ни наредено от ръководството да не правим никакви компромиси с този модел, тъй като той символизира мястото, на което компанията се намира днес и ще изведе Nissan към бъдещето“, заяви Хикару Накаджима, главен инженер на Ariya пред журналисти по-рано тази седмица.

На пазар, доминиран от Tesla Inc, и на фона на нарастващата конкуренция от други автомобилни производители, които пускат и планират да пуснат на пазара собствени електрически SUV модели, Nissan очаква да продаде само 30 000 бройки от Ariya през първата пълна година, споделят анонимни източници, запознати с политика на концерна.

Продажбите на Ariya ще започнат в Япония от средата на 2021 г. Продажбите в САЩ, Европа и Китай ще започнат по-късно, като Nissan не разкрива повече информация.

Друг източник посочва, че компанията планира да произведе 40 000 бройки в Япония през 2021 г., в крайна сметка увеличавайки годишното производство до 100 000. Същият човек изтъква, че концернът възнамерява да започне производство на Ariya и в Китай.

Фокусиран върху разширяването на своя бизнес на развиващите се пазари, Nissan атакува с остаряло портфолио, като в крайна сметка тази стратегия се отрази негативно върху компанията, свивайки продажбите ѝ и подковавайки нейната рентабилност през последните две години.

Това превръща успеха на Ariya в особено важна стъпка на Nissan към възстановяване.

Ariya ще се конкурира със SUV модела на Tesla Model Y, чиито продажби стартираха през март при цена от около 50 000 долара за бройка. Друг конкурент на новия електромобил на Nissan ще бъде Mustang Mach-E на Ford, който се очаква да излезе на пазара по-късно тази година при цена, подобна на Model Y.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още