IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan пренебрегна недостига на чипове и повиши прогнозата си за печалбата

Концернът очаква годишна оперативна печалба от 180 млрд. йени спрямо предходната прогноза от 150 млрд. йени

20:28 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. повиши годишната си оперативна печалба - обещаващ знак, че компанията поддържа курс на възстановяване от загубите през тази година въпреки световния недостиг на компоненти, който помрачава индустрията, съобщава Bloomberg.

Nissan повиши прогнозата си за оперативна печалба до 180 милиарда йени (1,6 милиарда долара) за фискалната година, приключваща в края на март 2022 г., от 150 милиарда йени в предишната си прогноза от юли.

Анализаторите прогнозират печалба от 159 млрд. йени. 

За второто фискално тримесечие компанията отчете оперативна печалба от 63 млрд. йени в сравнение със загубата от 1,7 млрд. йени, очаквана от анализаторите.

Оптимистичната прогноза на Nissan пренебрегва проблемите при производството и доставките през последните месеци. Устойчивото търсене на автомобили, съчетано с по-слабата йена, повишава рентабилността на някои японски автомобилни производители, а новата перспектива на Nissan подчертава увереността на автомобилния производител, че тези възходящи фактори ще продължат да компенсират проблемите с липсата на компоненти.

„Повишената прогноза е положителна изненада“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида. „Спадът при стимулите и фиксираните разходи през последното тримесечие бяха очаквани, но не очаквах 70 милиарда йени скок на печалбата въпреки 10-те процента спад в обема на продажбите“, добавя той.

Очаква се приходите да достигнат 8,8 трлн. йени в сравнение с предходната прогноза от 9,8 трлн. йени и очакванията на анализаторите за 9,4 трлн. йени.

Приходите от продажби на Nissan през второто фискално тримесечие нараснаха с 1,1% до 1,9 трлн. йени.

Въпреки че продължаващите щети от разпространението на коронавируса и недостигът на чипове в цялата индустрия помрачават операциите на автомобилните производители в световен мащаб, те засягат Nissan в особено труден за компанията момент. Това се компенсира от плана за възстановяване, наречен Nissan Next, представен миналата година. Той е фокусиран върху намаляване на разходите и капацитета и подобряване на рентабилността при продажбите с 12 нови превозни средства, които автомобилният производител възнамерява да пусне на пазара.

„С Nissan Next поехме ангажимент да даваме приоритет на стойността пред обема и да се фокусираме върху рентабилността, а не върху максимизирането на обема“, изтъква Ашвани Гупта, главен оперативен директор на Nissan.

Концернът ще представи повече подробности за своите дългосрочни планове, включително за батериите и електрификацията, на 29 ноември, добавя Гупта.

Nissan понижи целта си за глобалните продажби до 3,8 милиона автомобила от 4,4 милиона броя, очаквани през лятото. Въпреки че намаляват всеки месец през тримесечието спрямо година по-рано, продажбите на Nissan нарастват с 4,1% от началото на тази фискална година до септември. Неговото производство е нараснало с 3% спрямо година по-рано.

Nissan спря временно своите операции в един от заводите си в САЩ за две седмици през август поради прекъсванията в производството на полупроводници в Малайзия. Въпреки това темпът на производство на компанията за септември надмина прогнозите, отчасти поради по-консервативните първоначални оценки на Nissan спрямо други компании.

През октомври компанията сви планираното производство с 30 на сто. Тя информира своите доставчици за актуализирания на плана си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още