IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan продаде своя дял в Daimler за над 1,1 млрд. евро

Базираният в Йокохама концерн следва примера на Renault за осигуряване на допълнителни средства в подкрепа на възстановяването от коронавируса

11:12 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. продаде своя дял в германския производител на камиони и луксозни превозни средства Daimler AG за 1,15 млрд. евро, като се присъедини към своя партньор в алианса Renault SA в търсене на допълнителни средства за възстановяване от пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg. 

Базираният в Йокохама автомобилен производител е продал около 16,4 млн. акции на Daimler по 69,85 евро всяка, става ясно от публикация на сайта на концерна. През март подобен ход предприе и Renault, която продаде своя дял в германския концерн срещу 1,14 млрд. евро.

Подобно на френския производител Nissan се опитва да възстанови своята рентабилност и да подобри портфолиото си, след като през 2018 г. арестът на тогавашния председател на алианса Карлос Гон разтърси съюза между концерните.

Nissan заяви, че приходите от продажбата на дела в Daimler ще бъдат използвани за „по-нататъшно укрепване и повишаване на бизнес конкурентоспособността, включително за инвестиции за насърчаване на електрическата мобилност“.

Индустриалното партньорство между Nissan и Daimler „остава непроменено и не се влияе от продажбата“, изтъкват от японския автомобилен производител. Двете компании ще продължат да си сътрудничат в редица области, добавят от концерна.

Няколко от проектите на Карлос Гон и бившия председател на Daimler Дитер Цетче за съвместно разработване и производство на превозни средства се оказаха разочароващи. Mercedes спря производството на пикапа X-Class, базиран на архитектурата на Nissan Navara, поради слаби продажби, а потребителите се подиграха на посредственото качество на Citan, който споделя компоненти с Renault.

Според данни на Bloomberg Daimler все още държи 9,17 милиона акции на Renault.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още