IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan, Renault и Mitsubishi създават нов общ управителен съвет

Основната задача на новата структура ще бъде да взема конкретни решения и да задълбочава тристранното и взаимноизгодно сътрудничество

11:55 | 12.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span class="Lbl" id="a2.1.2.5.1.3.2:CaptionLong_Lbl">Тиери Болор, Жан-Доминик Сенар, Хирото Саикава и Осаму Масуко (от ляво надясно) в края на съвместната им пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Тиери Болор, Жан-Доминик Сенар, Хирото Саикава и Осаму Масуко (от ляво надясно) в края на съвместната им пресконференция. Снимка: Ройтерс

Автомобилните производители Nissan Motor Co., Renault SA и Mitsubishi Motors Corp. обявиха днес, че създават нова структура, която да ръководи техния съюз, след като бившият шеф Карлос Гон бе освободен от менидъжрския екип, тъй като бе арестуван и обвинен в нарушения на финансовите закони, предаде агенция Киодо.

Председателят на Renault Жан-Доминик Сенар ще оглави новия борд, а главният изпълнителен директор на Nissan Хирото Саикава, главният изпълнителен директор на Renault Тиери Болор и колегата им от Mitsubishi Осаму Масуко също ще бъдат част от борда.

Трите компании се опитват да активизират съвместната си дейност. Новата структура е наречена Оперативен съвет на алианса и нейната главна задача ще бъде да взема конкретни решения и да задълбочава тристранното и взаимноизгодно сътрудничество.

Компаниите заявиха, че новият борд ще бъде единственият орган, който ще наблюдава алианса, и ще замести структурите, създадени от Гон, съобщава Wall Street Journal.

Новият борд планира да се среща всеки месец в Париж или в Токио. Той ще иска създаването на конкретни проекти, които да отправят препоръки и да движат изпълнението на нови инициативи, с които да се създава допълнителна стойност за трите автомобилни компании.

Производителите заявиха, че Сенар би бил "естествен кандидат" за заместник-председател и представляващ директор на Nissan, което предполага, че е постигната предварителна сделка по въпроса, разединил Nissan и Renault след ареста на Гон. Nissan по-рано изрази колебания Сенар да стане председател на мястото на Гон. Позицията на председателя в Nissan в момента е свободна.

Днес в Токио се проведе и заседание на съвета на директорите на Nissan. Гон, който оглавяваше френско-японския автомобилен съюз и бе пуснат под гаранция миналата седмица, изрази желание да участва в него, но Токийският окръжен съд отхвърли молбата на адвокатите му.

Категорично против участието на Гон в заседанието на съвета на директорите на Nissan се обяви и сегашното ръководство на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още