IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan се отказа от съвместен модел с Mercedes

Двете компании работеха върху луксозен модел, който да се прави в съвместния им завод в Агуаскалиентес, Мексико

14:48 | 08.07.18 г.
Автор - снимка
Автор
<p>
	Заводът за производство на автомобили в Агуаскалиентес, Мексико.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Заводът за производство на автомобили в Агуаскалиентес, Мексико. Снимка: Архив Ройтерс

Nissan се оттегли от проекта за съвместна разработка на луксозен компактен модел с Mercedes, съобщава в. Nikkan Kogyo. От японската компания обаче подчертаха, че искат да запазят другите си партньорски взаимоотношения с германския гигант.

Двете компании работеха върху луксозен модел, който да се прави в съвместния им завод в Агуаскалиентес, Мексико, и да се продава основно на северноамериканските пазари. Компактните модели нашумяха много в САЩ след кризата и поскъпването на горивата в края на миналото десетилетие. Сега обаче интересът към тях непрекъснато спада, тъй като американците се връщат към традиционните пикапи и големи SUV. Това е едната причина за оттеглянето на Nissan от проекта. Втората е несигурността, която витае около производствата в Мексико покрай плановете на Доналд Тръмп за драстични увеличения на входните мита за вносни автомобили.

Заводът в Агуаскалиентес бе построен от Nissan и Daimler през 2017 и има капацитет 230 000 автомобила годишно. За момента там се прави само Infiniti QX50, кросоувърът на луксозната марка на Nissan.

Говорителят на Infiniti обаче подчерта, че партньорството с Daimler си остава "солидно" и "успешно".

Съюзът между Renault-Nissan и германците бе изкован миналото десетилетие от Карлос Гон и Дитер Цетше. Двата гиганта дори си размениха акции, за да го скрепят - сега Nissan и Renault държат по 1,55% от Daimler, а германците притежават 3,1% от Nissan.

Компаниите си разменят технологии и понякога дори цели модели, какъвто е случаят с Mercedes X-class, построен на базата на Nissan Navara. Те имат и съвместен завод за двигатели в американския щат Тенеси.

Още новини от сектора на автомобилите четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още