IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan спира за две седмици работата в завод в САЩ заради чиповете

Заводът на компанията в Смирна, Тенеси, сглобява моделите Leaf и Rogue, като се очаква прекъсването да изтрие десетки хиляди коли от производството на Nissan

15:40 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. ще спре в понеделник работата в свой американски завод за сглобяване на автомобили поради недостига на полупроводници, допълнително задълбочен от нарастващия брой заразени с коронавирус в Малайзия, съобщава Nikkei Asia Review. 

Заводът на компанията в Смирна, Тенеси, произвежда електромобила Leaf и SUV модела Rogue. Nissan планира да възобнови своята дейност на 30 август, като тази дата може да бъде променена в зависимост от ситуацията с доставките.

Очаква се 2-седмичното прекъсване да изтрие десетки хиляди превозни средства от производството на концерна. Други фабрики на Nissan в Мисисипи и Мексико ще продължат да работят въпреки турбуленцията по веригата на доставка.

Положението с полупроводниците в автомобилната индустрия на САЩ започна да се подобрява, но доставките остават помрачени от Covid огнищата в Малайзия. „Много доставчици създават полупроводници в Малайзия“, посочва представител на Nissan пред Nikkei. "И това се отразява на глобалната верига на доставки", добавя той.

Най-големият автомобилен концерн в САЩ General Motors започна по-рано този месец да коригира производството на пикапи в три от своите завода в Северна Америка. Японските Toyota Motor и Honda Motor също ограничиха производството в някои фабрики, въпреки че не планират цялостно спиране.

По-рано тази седмица Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), един от най-големите производители на чипове в света, повиши прогнозата за годишните си приходи, след като продължаващият недостиг в света повиши цените на полупроводниците.

На фона на надеждите за скорошно подобряване на ситуацията някои автомобилни концерни също повишиха своите целогодишни прогнози. Германският автомобилен концерн BMW направи това миналата седмица, след като представи силни тримесечни резултати.

В края на юли друг германски концерн, Daimler AG, ограничи производството на своята марка премиум коли Mercedes-Benz в три завода в Германия и временно спря операциите си във фабриката в Унгария поради недостига на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още