IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan съди Карлос Гон за 91 млн. долара

Производителят търси компенсации за използването на имот в чужбина без даване на наем, употреба на корпоративни самолети за частни нужди и др.

14:27 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Nissan Motor Co. увеличава натиска върху бившия си председател Карлос Гон с иск за обезщетение за 10 млрд. йени (91 млн. долара).

С делото, което е заведено в областния съд в Йокохама, компанията иска „да възстанови значителна част от паричните щети, нанесени на компанията от нейния бивш председател в резултат на годините на неговото лошо управление и мошеническа дейност“, се казва в изявление на Nissan от сряда, цитирано от Bloomberg.

Размерът на иска може да бъде увеличен допълнително в зависимост от глобите, които Nissan ще бъде задължена да плати, посочва още производителят.

Карлос Гон беше арестуван през ноември 2018 г. по обвинения във финансови злоупотреби и му предстои дело в Япония. Той обаче успя да избяга в Ливан в края на декември. Според Nissan и японската прокуратура бившият изпълнителен директор не е отчел в пълен размер приходите си, използвайки пари на компанията за лични цели – обвинения, които самият Гон отрича.

Исканите от компанията средства, ако ѝ бъдат присъдени, може да се окажат непосилни за Гон. Бившият председател има състояние, изчислявано на около 70 млн. долара. Това представлява спад спрямо 120-те млн. долара, с които той разполагаше при първото си появяване в съда преди година, показват данни от Bloomberg Billionaires Index.

Говорител на Гон заяви, че неговите адвокати все още не са се запознали с иска, който според него е част от „маневрите“ на Nissan.

Сумата от 10 млрд. йени, поискана от автомобилопроизводителя, се основава на плащания, направени от или към Гон, включително използването на имот в чужбина без плащане на наем, употреба на служебни самолети за частни нужди, плащания към неговата сестра, към личния му адвокат в Ливан и др.

Nissan заведе дело срещу Гон и на Британските Вирджински острови през август 2019 г. за получаване на обезщетения. От компанията обявиха също, че може да предприемат допълнителни законови мерки във връзка с „неоснователните и клеветнически“ твърдения на бившия председател след бягството му в Ливан.

От компанията не са единствените, които имат зъб на бившия председател. Японският министър на правосъдието Масако Мори заяви наскоро, че „никога“ няма да се откаже от това да изправи председателя пред правосъдието, въпреки ме страната досега е постигнала скромен напредък по процедурата за връщането му от Ливан.

От своя страна Гон също предяви иск срещу Nissan за неправомерно уволнение от холандското подразделение на производителя и съвместното предприятие Nissan-Mitsubishi BV. Той иска обезщетение от 15 млн. евро от пропуснати заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още