IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan създава център за електромобили във Великобритания за 1,4 млрд. долара

Концернът инвестира 423 млн. паунда в завод за електромобили, докато китайският му партньор Envision AESC ще вложи 450 млн. паунда във фабрика за батерии

14:14 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. заяви, че ще създаде нов производствен център за 1 млрд. паунда (1,4 милиарда долара) за производство на електрически превозни средства във Великобритания, като част от автомобилната стратегия на премиера Борис Джонсън за стимулиране на индустрията, съобщава Bloomberg.

Nissan ще инвестира 423 млн. паунда за производството на електрически кросоувър в своя завод в Съндърланд в Северна Англия, докато китайският му партньор Envision AESC, който доставя батерии за превозните му средства, ще вложи 450 млн. паунда в строителството на отделна фабрика. 

Инвестиционното партньорство, което включва градската управа на Съндърланд, „е основен вот на доверие в Обединеното кралство и на нашите висококвалифицирани работници в Североизточна Европа“, изтъква Борис Джонсън, добавяйки: „Това е ключов момент в нашата революция към електрическите превозни средства и осигурява нейното бъдеще през следващите десетилетия“.

Envision ще създаде съоръжение за производство на батерии с годишен капацитет от 9 гигаватчаса, в сравнение с 1,7-те гигаватчаса, с които разполага в момента. Новината е предхождана съобщение на Envision Group, компанията-майка на Envision AESC, според което дружеството ще инвестира 2 млрд. евро за изграждането на завод за батерии в Северна Франция, които ще снабдява моделите на Renault, партньор на Nissan.

Проектът за съоръжение за производство на батерии за електромобили ще бъде представен „много скоро“, изтъква от своя страна главеният изпълнителен директор на Envision Лей Джан пред Bloomberg.

В своя завод в Съндърланд Nissan вече сглобява електрическият хечбек Leaf и използва батерии на Envision AESC, звено на китайската компания-майка.

Укрепването на местното производство на батерии за електромобили ще бъде от решаващо значение за производителите на автомобили в Обединеното кралство след излизането на страната от Европейския съюз (ЕС). Търговското споразумение, постигнато през 2020 г., принуждава концерните да произвеждат по-голяма част компонентите, необходими за техните превозни средства, на местно ниво, за да избегнат мита от страна на ЕС.

Решението на Renault и Nissan да изберат общ доставчик на батерии представлява напредък след предишни грешки в рамките на тяхното партньорство. Двете компании не успяха да постигнат споразумение за използване на обща батерия или платформа за своите модели Zoe и Leaf.

Инвестицията на Nissan се вписва идеално в правителствения план на Джонсън, тъй като премиерът се стреми да подкрепи автомобилната индустрия във Великобритания след напускането ѝ на ЕС.

В сряда британската автомобилна индустрия призова властите на страната да се ангажират с разполагането на производствен капацитет за батерии от 60 гигаватчаса до 2030 г., предупреждавайки, че в противен случай автомобилният сектор ще изгуби десети хиляди работни места.

Засега стартъпът Britishvolt е единствената компания, която обяви план за изграждане на британски завод за батерии, който според компанията ще разполага с над 30 гигаватчаса капацитет до края на 2027 г.

В доклад, публикуван във вторник, Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT) заяви, че това няма да е достатъчно, за да отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства, визирайки плана на правителството да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г., както и на хибриди до 2035 г. Правителствената инициатива ще ускори налагането на електромобили, което ще изисква повече батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още