IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan търси преднина пред конкурентите във Великобритания с по-мощни батерии

Японският концерн разполага със собствена верига на доставки на батерии в страната

14:26 | 22.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. ще се възползва от Brexit, за да направи крачка пред останалите конкуренти, тъй като компанията разполага с местна верига на доставки за батерии, съобщава Bloomberg.

Производителят на батерии, използвани при електрическия модел Leaf, които се изграждат в голямата фабрика на Nissan в Съндърланд, Англия, ще започне производството и на батерии, предлагащи по-голям пробег с едно зареждане, в рамките на следващите няколко месеца, заяви главният оперативен директор на концерна Ашвани Гупта. 

Инвестицията за пореден път ще разшири производството в съоръжението на Nissan, в което работят около 6000 души.

„Brexit, със съществуващите условия, осигури устойчивост и подобри конкурентоспособността на завода в Съндърланд“, подчерта Гупта пред журналисти.

Неговите коментари са в пълен контраст с мнението на изпълнителния директор на Stellantis, която държи местната марка Vauxhall, Карлос Таварес. Той заяви, че макар разумът да е надделял в преговорите между Великобритания и Европейския съюз (ЕС), решението на премиера Борис Джонсън да наложи забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г. е проблематично.

uk uk

Обединеното ръководство на PSA Group и Fiat Chrysler взе решение да спре инвестициите в двигатели с вътрешно горене в рамките на Великобритания. По-сложният избор е свързан с въпроса дали да изобщо да се инвестира в електрически превозни средства в страната.

 Според Таварес инвестициите трябва да бъдат насочени към пазарите, където се продават най-много автомобили. Той изтъкна, че промените в правилата за бизнеса във Великобритания в един момент ще се окажат проблем.

Nissan сглобява своите компактни SUV модели Juke и Qashqai във Великобритания. Наскоро компанията реши да не стартира производството на друг електрически модел в Съндърланд и отмени плановете си да изгражда своя SUV X-Trail в този завод.

Гупта заяви, че е твърде рано Nissan да реши дали да се откаже окончателно от добавяне на нови модели към производствените мощности в завода. Компанията ще продължи да оценява дали продуктовата ѝ гама и бизнес плановете ѝ са съобразени с търсенето и ще инвестира в Обединеното кралство, стига бизнес условията да са благоприятни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още