IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Northvolt набра 2,75 млрд. долара за разширяване на производствените си мощности

Сред участниците в най-големия кръг на финансиране за шведския концерн попада и Volkswagen, който инвестира 500 млн. евро

21:55 | 09.06.21 г.
<p>
	Производствено съоръжение на&nbsp;Northvolt в Швеция.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Erika Gerdemark/Bloomberg</em></p>

Производствено съоръжение на Northvolt в Швеция. Снимка: Erika Gerdemark/Bloomberg

Шведският производител на батерии Northvolt успя да набере 2,75 млрд. долара в най-големия си кръг на финансиране досега, за да подкрепи своите планове за разширяване на производствения си капацитет и запазване на лидерската си позиция в процъфтяващата индустрия на батериите за електромобили в Европа, съобщава Automotive News Europe.

Northvolt, която доставя своите продукти на редица производители, включително на Volkswagen и BMW, обяви набирането на средства в сряда. Кръгът на финансиране е ръководен от шведските пенсионни фондове AP1, AP2, AP3, AP4 и Omers Capital Markets, както и от Goldman Sachs Asset Management и Volkswagen Group. 

От Volkswagen заявиха, че най-големият автомобилен концерн на Стария континент инвестира 500 млн. евро в шведската компания като част от кръга на финансиране, като запазва своя дял в доставчика от 20%.

Northvolt е основана от бивши служители на американския концерн Tesla с идеята да бъде изградена европейска верига на доставка на литиево-йонни батерии.

Шведите си поставят за цел да се конкурират с глобални индустриални играчи като

Компанията си поставя за цел да поеме големи азиатски играчи като Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и LG Chem и се стреми да увеличи своя пазарен дял в Европа до 25% през 2030 г.

През март Northvolt обяви, че получила поръчка от VW за доставка на батерии за над 14 млрд. долара.

Тъй като други компании също планират разширение в региона, Northvolt ще трябва да увеличи усилията си, за да постигне целта за пазарен дял до края на десетилетието.

„До момента Northvolt е успяла досега да набере над 6,5 млрд. долара собствен капитал и дълг, за да осъществи своя план за разширяване“, посочват от компанията.

Средствата, събрани в последния кръг на финансиране, ще бъдат използвани за разширяване на годишния капацитет в завода Northvolt Ett в Скелефтеа, Швеция, до 60 гигаватчаса.

"Разполагаме със солидна база от инвеститори от световна класа и клиенти, които споделят мисията на Northvolt да изгради най-зелената батерия в света, за да даде възможност на европейския преход към възобновяема енергия", посочва Петер Карлсон, главен изпълнителен директор на компанията.

Фабриката в Скелефтеа ще бъде първият мащабен производствен обект на Northvolt, който се очаква да стартира производството на клетки до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още