IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Northvolt свива броя на работниците в строящия се завод в Швеция заради COVID-19

Компанията вероятно ще намали броя на работниците до около 500 заради пламнало огнище на коронавирус на строителната площадка

18:38 | 12.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Erika Gerdemark/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erika Gerdemark/Bloomberg

Избухването на пандемията от COVID-19 принуди производителя на батерии за електромобили Northvolt да редуцира броя на своите работници на строителната площадка на първата си мащабна фабрика в Шелефтео, Швеция.

Компанията, основана от двама бивши ръководители на Tesla, временно ще намали броя на работниците на обекта до около 500 души в резултат на заразата, потвърди по телефона говорителят на Northvolt Яспер Вигарт, цитиран от Automotive News Europe. 

Покачващото се ниво на заразяване е предизвикало безпокойство в местната общност, като е наложило по-строги ограничения в региона Вестерботен в Северна Швеция, където броят на заразените с коронавирус се удвои през последната седмица.

От началото на годината Northvolt е регистрирала около 200 инфекции сред работниците си на обекта, а ръководителят на контролния здравен орган в региона Стефан Стенмарк посочва, че това е и най-голямото известно в страната огнище на варианта на вируса B117, за който се смята, че е по-заразен от щама, който първоначално навлезе в Европа.

Заводът Northvolt трябва да започне производство в края на тази година, като първата фаза на проекта има за цел да достигне производствен капацитет от 16 гигаватчаса (GWh). Компанията също се подготвя за изграждане на завод с мощност 16 GWh в Германия чрез съвместното ѝ предприятие с автомобилния концерн Volkswagen.

Сред клиентите на Northvolt изпъква името и на BMW.

Работниците с ключова роля за строежа, както и тези, които вече са се възстановили от болестта, ще имат правото да продължат да работят на място, посочва Вигарт. Останалите ще бъдат върнати не по-рано от 25 февруари.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още