IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия готви тежък удар по Tesla

Предвиждат се допълнителни данъци в размер на до 10 000 долара за собствениците на електромобил от марката

12:35 | 13.10.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От години Норвегия е сочена за еталон, когато става дума за въвеждането на електромобилите в употреба. Но сега скандинавската държава подготвя данъчни промени, които ще ударят в най-голяма степен Tesla - компанията, която бе основният печеливш от щедрите правителствени субсидии за електрическо задвижване.

В момента Норвегия е световният лидер по брой електромобили спрямо размера на населението, с приблизително три пъти по-висок показател от втората по този параметър Холандия. През септември смайващите 60% от продадените нови автомобили в страната са били електрически или плъг-ин хибриди.

Сега обаче правителството в Осло предлага да въведе нов данък, облагащ най-тежките електромобили на пътя, съобщава The Financial Times. Ако стане факт, той може да добави до 10 500 долара към цената на Tesla Model X, най-популярния електромобил в страната напоследък.

Аргументът на властите е, че по-мощните електромобили, като тези на Tesla, са прекалено тежки и разрушават пътната настилка. Затова идеята е под обхвата на новия данък да попаднат модели с тегло над 2 тона.

Според анализатори властите имат още два неизречени мотива. Единият е да стимулират потреблението на по-ефективни електрически коли, защото машини като Tesla, макар и да не отделят вредни емисии при движението си, консумират несравнимо повече енергия от други модели. Втората причина е, че инвазията на електромобилите започва да се отразява плачевно на градския транспорт - собствениците им имат право да се движат в бус лентите и шофьорите на автобуси твърдят, че вече им е невъзможно да спазват разписанията си.

Норвегия постигна завидния си напредък в областта на електрическото задвижване благодарение на два основни фактора - ниската спрямо жизнения стандарт цена на електричеството и щедрите държавни субсидии, които включват данъчни облекчения, безплатно паркиране и ползване на фериботи и мостове. Сумирани, тези остъпки могат да намалят цената на най-скъпите модели на Tesla с внушителните 450 000 крони (около 48 000 евро). Противници на сегашния вариант подчертават, че от щедростта на държавата се ползват предимно богати семейства от крайните квартали, за които Tesla e обикновено втори или дори трети автомобил.

"Това ще е данъчна бомба", твърди по повод новото предложение Кристина Бю, генерален секретар на Норвежката асоциация на електромобилите, пред The Financial Times. Според нея пазарът на електрически автомобили е още твърде крехък и подобна мярка би заложила на карта оцеляването му. 

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
panther
преди 6 години
Преди 30 години, почти никой не е вярвал не СССР ще се разпадне.Прогнози с хоризонт 20 години наистина са много сериозно нещо и шанса за грешка е много висок. Иначе няма лошо да ги правите и да си вярвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Веско
преди 6 години
Не разбрах за кво критикувате Люси. До 20 години повечето големи градове в Европа ще изхвърлят всякакви автомобили с ДВГ. Само електромобили, автономни коли, тайм шеър и обществен транспорт. Това е бъдещето каквото и да ви се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
"Сумирани, тези остъпки могат да намалят цената на най-скъпите модели на Tesla с внушителните 450 000 крони (около 48 000 евро)."Тоест пак ще е оферта, но с 38к евро. Лятото се запознах с един норвежец, който работеше няколко месеца в Норвегия и обикаляше страни от Източна Европа и Азия, тъй като са по-евтини дестинации и можеше да си ги позволи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
ejko
преди 6 години
Братче, ти - верно, бавноразвиващ ли си, или просто си деветгодишен? Сигурно стената спалнята (сигурно и в тоалетната) ти е облепена с портрети на Мъск. айде слез малко на земята, де... и преди да напишеш нещо - повтори го няколко пъти на ум, докато се усетиш колко абсурдно звучиш... белким ни спестиш малко от пропагандата на промития си мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
ratten
преди 6 години
той и люсеин леко е поизостанал...даже повечко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
vzhekoff
преди 6 години
Моделът 3 трудно ще го внасят, щото леко изостава с плана, даже не много леко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още