Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Нова система за етикиране на електрически коли в Европа влиза в сила от март

Етикетите трябва да помогнат на потребителите да изберат по-добре опцията за гориво или зареждане за съответното превозно средство

Нова система за етикиране на електрически коли в Европа влиза в сила от март

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Чисто нов хармонизиран комплект етикети за електрически превозни средства и зарядни станции ще влезе в употреба в цяла Европа от 20 март тази година, в съответствие с изискванията на Директивата на Европейския съюз (ЕС) за внедряване на инфраструктура за алтернативни горива, съобщава Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA) на своя сайт.

Етикетите, които ще се появят на зарядните станции, ще бъдат поставяни и върху всички нови електрически автомобили, микробуси, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети, триколесни и четириколесни превозни средства „по ясен и видим начин“.

Целта е да се помогне на потребителите да идентифицират местата за зареждане на електромобили, посочват от АСЕА.

Европейското законодателство изисква етикетите само за новите превозни средства, пуснати на пазара за първи път или регистрирани от 20 март 2021 г. Производителите на превозни средства не препоръчват поставянето на етикетите на по-стари превозни средства.

За да подпомогнат както потребителите, така и операторите на зарядни станции да разберат тези нови етикети, коалиция от европейски производители на превозни средства, оператори на зарядна инфраструктура и електроенергийната индустрия публикуваха информационни брошури. Тези брошури във формат Въпроси и отговори обясняват целта на етикетите, техния дизайн и в кои превозни средства ще бъдат засегнати.

Според информацията, поместена на брошурите, етикетите ще се поставят на новопроизведени превозни средства в близост до всяко място за зареждане и на всеки щепсел; на отделните кабели за зареждане; в ръководството на собственика на превозното средство или в електронния наръчник; на станции за зареждане на електромобили в непосредствена близост до изходящия контакт или до мястото за съхранение на съединителния кабел на превозното средство; също така и при автомобилните дилъри.

Новите етикети ще бъдат въведени във всички 27 страни членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия, Швейцария и Турция.

Великобритания трябва да реши начина, по който правилата на ЕС ще се прилагат след Brexit, но на новопроизведените превозни средства ще бъдат поставяни етикетите на производствената линия, така че превозните средства, които влизат на пазара на Обединеното кралство, ще имат етикетите.

Брошурите вече са достъпни онлайн на www.fuel-identifiers.eu, заедно с информация за хармонизираните етикети за гориво за двигатели с вътрешно горене, въведени през 2018 г.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
2
 
3
Hahoto2 до: khao
преди 6 месеца
Кухилайндий, другата седмица, като дойда в Софето, се надявам да ме повозиш на електричката и да не забравиш да и лепнеш етикета. Инак я на моята краставица съм и сложил етикет отдавна, да беше женска електричка, щях да те заредя подобаващо! ;)
2
 
5
 
2
khao до: Hahoto2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
и това трябва да е зле ... така ли ? ... или плачеш за права краставиц? Не мога да те разбера! По някога съвецките кратуни сте странно обли ! :)
5
 
3
 
1
преди 6 месеца
ЕС изобщо е цар на етикетите.... и правите краставици!

Още от Новини
Китай очаква ръст на продажбите на автомобили през 2021 г.