IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ОП „Развитие на регионите“ предвижда близо 60 млн. лв. за зарядни станции

МРРБ ще работи с Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" по пилотна схема за зелена градска мобилност с бюджет от 100 млн. лв.

11:52 | 25.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По Оперативна програма "Развитие на регионите" 2021-2027 за устойчива градска мобилност са предвидени над 376 млн. лв., от които близо 60 млн. лв. са за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов. Заедно с търговското аташе на британското посолство Тим Буйсере Аспарухов откри конференция на тема "Устойчива мобилност: стимули и внедряване на инфраструктура за електромобили"., информират от ресорното министерство

По оперативната програма ще се финансират мерки за устойчива мобилност включително зарядна инфраструктура за чисти превозни средства и въвеждане на интелигентни транспортни системи. Оборудването за зареждане на електромобили е допустимо за финансиране и като част от мерките за енергийна ефективност на сградния фонд по програмата.

Аспарухов съобщи още, че по Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съвместно с Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" планира изпълнението на пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност "Зелена мобилност". Общият бюджет по нея се предвижда да е 100 млн. лв. По схемата ще се финансират интегрирани проекти за устойчив градски и междуградски транспорт на територията на 40 общини. Ще се изпълняват и мерки за осигуряване на зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт и за интелигентни транспортни системи, според заместник-министъра.

Успоредно с това за осигуряване на необходимата инфраструктура за електромобили МРРБ работи по промени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. С промените се предвижда в новите сгради за обществено обслужване с повече от 10 паркоместа най-малко едно от всеки пет да се оборудва със зарядна точка за електрическо превозно средство, обясни Стефан Аспарухов. За новите жилищни сгради с над десет обособени паркоместа, при предвиждане на места за електрически превозни средства с оборудване за зарядна точка, в проекта на сградата трябва да бъде заложено 10 на сто от местата за паркиране да са за електромобили.

Пред участниците в събитието заместник-министърът представи някои от нормативните актове, регламентиращи зарядната инфраструктура за електромобили. Според Закона за устройство на територията за поставяне на зарядни колонки за електрически превозни средства се издава разрешение въз основа на схема и проектна документация, одобрени от главния архитект на общината. Със Закона за енергетиката са въведени изискванията за присъединяване на зарядните точки към съответния оператор на електропреносната мрежа, както и за измерване на доставяната от мрежата електрическа енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
зарядните станции ще са 2 в 1 - зарядна станция + пункт за ваксинация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още