IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият ръководител на Skoda е готов да надгради свършено от Томас Шефер

Клаус Зелмер е вторият кадър на Porsche, който оглавява чешката марка като главен изпълнителен директор след Бернхард Майер

17:21 | 01.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След като 54-годишният Клаус Зелмер зае поста на главен изпълнителен директор в Skoda Auto, той веднага беше поканен на заседание на борда на директорите на германската автомобилна група Volkswagen.

„Skoda е горда марка със здрави корени“, изтъква той в първия си ден като ръководител на една от най-големите европейски автомобилни марки с фокус върху масовия пазар. „Очаквам с нетърпение да я развия и оформя в тясно сътрудничество със силно мотивирания екип на Skoda. 

Фокусът пада върху електрическата мобилност и продажбите, пише Automobilwoche.

Зелмер ще подкрепи усилията на чешката компания да електрифицира своите продукти. С Enyaq iV Skoda вече навлезе в ерата на електромобилността през 2019 г., малко след като това направи и сестринската марка Volkswagen.

„Skoda вече започна своето пътуване в новата ера на мобилност“, изтъква Зелмер, добавяйки: „Сега е моментът да управляваме марката през това десетилетие на промени“.

Зелмер, който преди това ръководи продажбите във Volkswagen и Porsche, ще разчита на опита си, за да подкрепи Skoda. 

„Една от големите силни страни на Skoda е ориентацията ѝ към клиентите“, похвали бранда новият изпълнителен директор. „Това отговаря на моята рецепта за успех: „Нека ходим с обувките на нашите клиенти!“. Систематично ще надграждаме тази сила в цифровия и електромобилния свят", подчертава Зелмер.

1 1

Новият изпълнителен директор на Skoda Клаус Зелмер. Снимка: Skoda

Проблемът с доставките

Предшественикът на Зелмер Томас Шефер успя да положи стабилни основи. „Сега сме напът да направи следващия скок“, изтъква Зелмер.

Преди всичко обаче е важно бизнесът, който напоследък страда от затруднения с недостига на чипове и на кабели, да се възстанови, добавя той. „Нашият фокус през следващите дни и седмици ще падне върху рестартирането на оперативния бизнес с нова сила“, обяви Зелмер. „Стъпка по стъпка искаме да оставим зад гърба си недостига на полупроводници и затрудненията при доставките и да направим всичко възможно, за да гарантираме, че нашите клиенти ще получат новата си Skoda възможно най-бързо“, подчертава изпълнителният директор.

През последните няколко месеца Зелмер успя да се подготви необичайно бързо за новата позиция в Skoda. Томас Шефер беше назначен като главен оперативен директор на марката Volkswagen от април, но продължи да управлява Skoda съвместно със Зелмер до четвъртък. Офисите на Шефер и Зелмер на дванадесетия етаж на централата във Волфсбург бяха само на няколко метра един от друг. В петък Шефер наследи Ралф Брандщетер начело на Volkswagen и предаде управлението на Skoda на Зелмер.

2 2

Бившият изпълнителен директор на Skoda Томас Шефер. Снимка: Skoda

„През последните няколко седмици проведох много разговори с представители на Skoda, за да добия впечатление за компанията и хората в нея“, обясни Зелмер. „Виждам силно мотивиран екип с много страст, който се справи с редица предизвикателства през последните две години“, добавя той.

Част от голяма кадрова промяна

Зелмер преминава от дъщерното дружество Porsche към Volkswagen едва през септември 2020 г. като ръководител на продажбите. Преди това той работи в областта на продажбите в Porsche в продължение на 23 години: от 1997 г., първоначално като асистент на тогавашния търговски директор; през 2000 г. създава клиентски център в новия завод на Porsche в Лайпциг, който тогава управлява. През 2010 г. Зелмер става ръководител на продажбите в Porsche за Германия, след което оглавява същия отдел на марката за Северна Америка през 2015 г., докато не е преместен във Волфсбург пет години по-късно.

Назначаването му начело на Skoda е част от голяма кадрова въртележка в германската група, предизвикана от скорошната битка за власт между главния изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс и работническите организации – тъй като предишния шеф на едноименната марка Ралф Брандщетер отива в Пекин да оглави местния бизнес, бившият ръководител на Skoda Томас Шефер застава на негово място във Волфсбург, което отваря място на Зелмер да отиде в Чехия, предавайки управлението на продажбите във Volkswagen на Имелда Лабе.

3 3

Бившият изпълнителен директор на Skoda Бернхард МайерСнимка: Skoda

Втори представител на Porsche на върха в Skoda

В централата на Skoda в Млада Болеслав Зелмер вече е вторият представител на Porsche, който се мести в офиса на изпълнителния директор. Предшественикът на Зелмер Бернхард Майер, който ръководи Skoda от 2015 до 2020 г., също идва от Porsche, където за последно работи като директор „Продажби“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Айде, дано този път успеете да направите самостоятелен завод на Skoda в България !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още