IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият завод на Geely ще произвежда модели от премиум марката Polestar

Очаква се производственият център да разполага с капацитет от 30 хил. превозни средства

08:51 | 26.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Заводът за електрически превозни средства, който китайската автомобилна група Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd. планира да изгради, ще произвежда автомобили от премиум марката Polestar, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Концернът планира да изгради завод с годишен производствен капацитет от 30 000 автомобила в  град Чунцин, управляван от напълно притежавана, новорегистрирана компания, става ясно от информация, споделена на сайта на Geely.

Към момента Geely и брандът Polestar отказват коментар. 

Докато Geely планира изграждането на завода, редица големи международни автомобилни концерни, като BWM AG и Tesla Inc, разширяват своето производство на най-големия автомобилен пазар в света, сглобявайки автомобилите си в местни предприятия, като в много от случаите използват компоненти, произведени от китайски компании.

Базираната в Ханджоу Geely е най-популярният автомобилен производител от Китай. Компанията притежава марките Volvo и Lotus, както и почти 50% от Proton и 9,7% от Daimler AG. Geely е листната на борсата в Хонконг и планира преминаване към тази в Шанхай.

Чрез изцяло притежаваната от нея компания Polestar Geely произвежда хибридни коли Polestar 1 в Чънду и по-големите седани Polestar 2 в Тайчжоу.

Също така концернът планира да започне производството на седана Precept, показан на тазгодишното автомобилно изложение в Китай.

Polestar се стреми да предлага по-големи и по-спортни превозни средства в своите шоуруми, които в момента оперират в девет държави и чийто брой звеното планира да увеличи до 45 от 23 до края на годината.

Главният изпълнителен директор на Polestar Томас Ингенлат заяви пред Ройтерс, че фирмата проучва пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион и Близкия Изток.

Освен това Geely изгражда фабрика в Китай, в която ще произвежда SUV (sport utility vehicle) модели с марката Lotus.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още