IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите автомобили „Москвич“ може да използват китайска платформа

Производството на колите в бившия завод на Renault в Москва може да започне още през четвъртото тримесечие на годината, според публикация на "Ведомости"

15:46 | 20.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия може да възобнови производството на автомобили на марката „Москвич“, особено популярна в епохата на Съветския съюз, използвайки китайска платформа от автомобилния производител JAC в партньорство с производителя на камиони „Камаз“, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

„Камаз“ преговаря със своя китайски партньор JAC за споделяне на платформата на втория за проектиране, инженеринг и производство за автомобилите „Москвич“, добавят източниците. 

Двете руски компании отказват да дадат коментар по темата.

„Москвич“ е готова да се завърне в Русия, след като Москва пое активите, принадлежащи на Renault. Френската група заяви, че продава мажоритарния си дял в „АвтоВАЗ“ на московски научен институт на фона на затягащите се санкции на Запада срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Новите автомобили с марка „Москвич“ ще се произвеждат в бившия завод на Renault край Москва.

Руският вестник "Ведомости", който първи съобщи новината в четвъртък, цитира източник, според който производството ще започне не по-късно от четвъртото тримесечие на тази година.

Във вторник (17 май) кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че ще национализира автомобилната фабрика на Renault в града. Заводът, който според Собянин има „дълга и славна история", ще бъде пригоден за производство на леки автомобили с марка „Москвич“, чието производство спира преди две десетилетия.

„Чуждестранният собственик реши да закрие московския завод. Той има право да направи това, но не можем да позволим хиляди работници да останат без работа“, изтъква Собянин, добавяйки: „През 2022 г. ще отворим нова страница в историята на „Москвич“.

За Собянин, който нарече колата „легендарна", завръщането на „Москвич“ може да се окаже практически трудно, според ръководителят на Autostat Сергей Целиков.

„Необходими са поне две години и най-малко 1 млрд. долара, за да се разработи нов автомобил“, посочва Целиков.

Собянин заяви, че възроденият завод в Москва първоначално ще произвежда конвенционални автомобили с двигатели с вътрешно горене, но в бъдеще ще се насочи към електрическите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Нищо няма да направят, освен няколко картинки и (слабо)вероятно някой прототип.Не мога да разбера докога ще ме занимават с мокрите сънища на Собянин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Те хората започнаха да бягат от дизел,петрол и газ ... вие тепърва ще правите кола с ДВГ и то китайска :) Найс ! Само,че го няма СИВ да ви купува колите на сила :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още