IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново разследване на катастрофа с участието на Tesla изключва грешка в Autopilot

Шофьорът на Model S е управлявал превозното средство по време на инцидента, става ясно от нов доклад на Националния съвет по пътна безопасност на САЩ

18:39 | 21.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Мъж от Тексас, който загина в катастрофа с участието на автомобил Tesla, се е намирал на шофьорската седалка на електромобила и е държал волана по време на инцидента, става ясно от разследване на федералните власти, цитирано от Bloomberg.

Електрическият автомобил Model S развива скорост от 107,83 км/ч, преди да излезе от пътя и да се вреже челно в дърво, съобщава Националният съвет по пътна безопасност на САЩ (NTSB) относно катастрофата. 

Предварителните констатации премахват съмненията относно системата за подпомагане на водача в електромобилите на Tesla, известна като Autopilot, за която първоначално се твърдеше, че има връзка с инцидента.

Тялото на собственика на превозното средство е било намерено на задната седалка след потушаването на пожара, като в своите първоначални заключения полицията изтъква възможността именно Autopilot да е предизвикала катастрофата.

В доклада на NTSB се посочва, че „всички аспекти“ на катастрофата остават в процес на разследване, включително автоматизираните системи за управление на Tesla. Тестовете на агенцията установяват, че функцията за автоматично управление не е достъпна в тази част от пътя поради липса на маркировка. Пълните функции на Autopilot не позволяват да бъдат включени в подобна ситуация.

Собственикът на превозното средство и един пътник загинаха в катастрофата на 17 април.

Този доклад е добра новина за Tesla, чийто главен изпълнителен директор Илон Мъск нарече първоначалните констатации за инцидента „напълно неверни“. Въпреки това компанията остава под светлините на прожекторите, след като Националната администрация по безопасност на движението по пътищата (NHTSA) започна през август официално разследване за ролята на Autopilot в редица катастрофи в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още