IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: PSA придобива европейския бизнес на GM за 2,2 млрд. евро

Сделката включва автомобилния производител Opel/Vauxhall и европейското финансово поделение на GM

09:17 | 06.03.17 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен производител PSA Group придобива европейския бизнес на американския концерн General Motors Co. за 2,2 млрд. евро, съобщават двете компании в официално изявление.

Opel/Vauxhall, дъщерното дружество на американския концерн, ще се влее във френската компания за 1,3 млрд. евро. Европейското финансово подразделение на GM ще бъде придобито за още 900 млн. евро.

С придобиването на Opel/Vauxhall, които са генерирали приходи от 17,7 млрд. долара през 2016 г., PSA ще стане втората по големина автомобилна компания в Европа с пазарен дял от 17%.

„Ние сме горди да обединим силите си с Opel/Vauxhall и сме дълбоко ангажирани с продължаващото разработване на тази голяма компания", коментира Карлош Таварес, председател на Управителния съвет на PSA.

„Ние уважаваме факта, че талантливите хора в Opel/Vauxhall са постигнали много, както и добрите марки на компанията и силното наследство. Ние възнамеряваме да управляваме PSA и Opel/Vauxhall, като капитализираме съответните им идентичности на марките. След като вече сме създавали заедно печеливши продукти за европейския пазар, ние знаем, че Opel/Vauxhall е най-подходящият партньор. Ние гледаме на това като на естествено продължение на нашата връзка и сме готови да я отведем до следващото ниво", допълва той.

„Ние сме много доволни, че заедно - GM, нашите уважаеми колеги в Opel/Vauxhall и PSA, създаваме една нова възможност за подобряване на дългосрочната ефективност на нашите съответни дружества чрез изграждане на успеха на нашия алианс", казва Мари Бара, председател и главен изпълнителен директор на GМ.

По думите ѝ това представлява за GM още една важна стъпка в продължаващата дейност, която включва подобряване на производителността и ускоряване на инерцията. „Ние преоформяме нашата компания и предоставяме последователни, рекордни резултати за нашите акционери чрез дисциплинирано разпределение на инвестициите ни с висока възвръщаемост в основния автомобилен бизнес и в нови технологии“, подчертава тя.

Сделката ще позволи значителни икономии от мащаба и синергия от купуване на части, производство и изследователска и развойна дейноист. До 2026 г. се очаква годишната синергия да надвиши 1,7 млрд. долара. С партньорството PSA очаква Opel/Vauxhall да достигне повтарящ се оперативен марж от 2% до 2020 г. и 6% до 2026  г., както и да генерира положителен оперативен свободен паричен поток до 2020 г.

PSA, заедно с BNP Paribas, също така ще придобие всички европейски финансови операции на GM чрез новосформираното съвместно предприятие, което ще запази сегашната европейска платформа и екип на GM Financial. В съвместното предприятие PSA и BNP Paribas имат равен дял от 50%, но то ще бъде напълно консолидирано от BNP Paribas и ще се отчита по метода на счетоводство на PSA.

PSA и GM свикаха и пресконференция в понеделник, която ще се състои в  9,15 часа централноевропейско време в централата на PSA в Париж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 години
хахахахахахахахахаха, убежище от какво ? от това да имам редовно ток и храна ли ? ... ще зачакам рускините да станат само половнка водка, че сега са цяла и... много скъпо за качеството :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
*** още сега ...след две години ше поискаш убежище там !:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 7 години
да, планувам ... мерак ми е да видя тоталитарни държави акто русия, северна корея, да си припомня тук каква мизерия беше ... до година две ще ида
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
да , да ...ми направи си една екскурзия , да се ориентираш ...няма да те убият .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
кой, кой ? капиталисти в русия !!!! невъзможно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Добра идея , или на Даймлер , или на Форд ...избор има в Русия.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
да си потърсят място в завода на москвич ... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
v_tin
преди 7 години
Синергия, икономии и други бла-бла- по ард казаха 6500 работника са вън, кой както иска да смята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още