IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ола Калениус: Отделянето на Daimler Trucks ще защити Mercedes от поглъщане

Преди разделянето на бизнеса ръководителите на концерна ще разговарят с ключовите китайски акционери в Daimler - основателят на Geely Auto Ли Шуфу и BAIC Group

14:27 | 05.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Отделянето на звеното на Daimler за производство на тежкотоварни превозни средства ще защити автомобилния бизнес на Mercedes от поглъщане, заяви главният изпълнителен директор на германския автомобилен концерн Ола Калениус, цитиран от Automotive News Europe. 

Според Калениус свиването на компанията чрез отделянето на Daimler Trucks трябва да защити основния бизнес на концерна с премиум автомобили от „враждебна оферта за поглъщане“, вместо да го застрашава.

Той изрази мнение, че не вярва Mercedes да бъде кандидат за поглъщане.

Коментарите на шефа на Daimler бяха направени по време на конферентен разговор, след като компанията разкри своите планове в сряда да листне Daimler Trucks и да промени името на компанията майка на Mercedes-Benz.

Daimler е един от малкото големи производители на превозни средства, който не разполага с подкрепата на богата фамилия, която би могла да осигури дългосрочна стабилност.

Поради тази причина компанията се стреми да работи в интерес на инвеститорите, които искат да се възползват от краткосрочните печалби, вместо да прави това за клиентите.

Една от причините, заради които бившият главен изпълнителен директор на Daimler Юрген Шремп обединява Daimler и Chrysler през 90-те години на миналия век, е създаването на световен играч, който няма да бъде заплашен от враждебно поглъщане.

Калениус, който пое поста главен изпълнителен директор през май 2019 г. заедно с новия финансов директор Харалд Вилхелм, трябва да разговарят с ключовите китайски акционери на Daimler - основателят на Geely Auto Ли Шуфу и BAIC Group, за да разбере тяхното виждане.

Заедно те притежават около 15 процента от Daimler, което ги прави едни от най-големите акционери в компанията заедно с Кувейт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още